TV Istra nakon 3 godine poslovanja traži predstečajnu nagodbu

tvistra

Županijska televizija TV Istra, dio lokalnog medijskog carstva pod kontrolomAlberta Faggiana i suradnika, u svega tri godine od osnivanja, preuzimanjem prava tadašnjeg NIT-a, dogurala je do predstečajne nagodbe s dugom od 1,9 milijuna kuna.

Prema podacima iz prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe početkom siječnja, TV Istra državi duguje 558 tisuća kuna, zajmodavcima 444 tisuće, dobavljačima 650 tisuća, radnicima 204 tisuće kuna, dok 32 tisuće kuna iznose ostale obveze. Najviše duguju državi – za porez pola milijuna kuna, a za koncesiju za emitiranje 60 tisuća kuna. Slijedi Faggianova tvrtka Andre’ s dugom od 398 tisuća kuna, a potom Odašiljači i veze (154 tisuće) te Glas Istre novine (114 tisuća kuna) i HDS – ZAMP (102 tisuće). Ostatak duga otpada na plaće zaposlenika, autorske honorare i niz dobavljača

Kako je vidljivo iz financijskog izvješća, prosječni mjesečni troškovi redovnog poslovanja iznose nešto više od 400 tisuća kuna, a na dan izrade dokumentacije priložene prijedlogu, manjak likvidnih sredstava iznosio je, s obzirom da je imovina procijenjena na 1 milijun kuna, nešto više od 800 tisuća kuna. Ukupni prihodi u 2013. godini iznosili su 3,9 milijuna, a rashodi 4,2 milijuna kuna te je gubitak bio 274 tisuće kuna. Preneseni gubitak iz ranijih godina bio je 612 tisuća kuna.

TV Istra vjerovnicima predlaže da smanje svoje tražbine za 50 posto i prihvate obročnu otplatu ostatka duga u tri godine, dok od Porezne uprave traži rok od četiri godine, uz otpis kamate. Vjerovnicima je ponuđena i mogućnost pretvaranja potraživanja u udjele, povećanje temeljenog kapitala tražbinama, te prebijanje duga putem usluga oglašavanja.

Za sada je mogućnost upisa tražbine u visini od 398 tisuća kuna u temeljni kapital prihvatio Faggian, u ime tvrtke Andre’, dok je na namirenje preko oglašavanja pristalo 40-ak vjerovnika, prema kojima je dug ukupno 208 tisuća kuna.

Nagodbeno vijeće dalo je upravi TV Istre rok od 30 dana da dostavi nedostajuću dokumentaciju.

Obveze starom, prava novom poduzeću

Podsjetimo, prednik TV Istre bila je Nezavisna istarska televizija pod dugogodišnjom kontrolom Željka Žmaka i njegovih suradnika. Zbog nagomilanih dugova u tvrtku je 2008. godine fiktivno ušao novi vlasnik, zagrebački Elektronički medijski centar, koji je 84 posto NIT-a kupio kreditom Hrvatske poštanske banke u visini od 11 milijuna kuna, za što je upisano založno pravo nad tim istim udjelom u NIT-u. U svibnju 2010. EMC, odnosno NIT, odlazi u stečaj, a ni dan danas nije poznato gdje je novac završio.

Na natječaj za županijsku koncesiju javlja se novoosnovana TV Istra u vlasništvu Puljanke d.d. i dobiva je mimo svih zakonskih pravila, nastavljajući tako emitiranje, na radost istarske političke vrhuške.

Sjedište tvrtke je u Puli, osnivač je Puljanka d.d., Nadzorni odbor čine Faggian, Zoran Vencl i Korado Soldatić, vodeći ljudi Puljanke, a članica uprave je, kao i na NIT-u, bila Gordana Restović.

Istraga o NIT-u otvorena, pa zaboravljena

U vezi sa zbivanjima na NIT-u i ostalim povezanim poduzećima još je krajem 2012. godine otvorena istraga protiv bivše uprave Hrvatske poštanske banke, koju se tereti da je oštetila banku za više od 75 milijuna kuna, odobravajući 2007. i 2008. godine kredite bez valjanog osiguranja trgovačkim društvima Glas Istre, Mehanika i Nezavisna istarska televizija, a pored njih osumnjičeni su i Dinko Spajić, Predrag Škuljević i Gordana Restović, tadašnja direktorica NIT-a. O ovoj se istrazi DORH više nikad nije oglasio. Restovićevu 2012. godine, baš kad je otvorena istraga, u upravi zamjenjuju Snježana Šestan Mikalević, Jelena Vitasović i Milan Pavlović, dok je ona sama trenutno u Nadzornom odboru Novog lista, koji je Faggian preuzeo krajem 2011. godine.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.