Tvornica opet “prodimila”

RakwoolZelena stranka na čelu s Antonom Rupnikom jučer je na Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uputila još jednu prijavu na račun Rockwoola.

U prijavi stoji slijedeće: Na osnovi provjerenih informacija dobivenih od nekoliko prijava od strane mještana općina Pićna i Kršana dana 9. siječnja obaviješteni smo da je 8. siječnja oko 21.30 sati počelo dimiti iz malih dimnjaka tvornice kamene vune. Zatim je oko 22 sata počelo dimiti još više i u to vrijeme pogasila su se svijetla oko tvornice te se vidio samo trag dima iznad tvornice od sjeverozapada prema jugoistoku i to dosta intenzivno.

Kako ste nas ujutro informirali da tvornica ne smije početi raditi bez dozvole tražimo hitan odgovor na pitanje tko je odobrio rad tvornice kamene vune i koje će se sankcije poduzeti. Indikativno je na terenu da se sve to dešava po noći te da je običaj da se u to vrijeme počnu gasiti svijetla kako mještani ne bi mogli uočiti što se dešava na području tvornice. Mi molimo hitan odgovor prije nego mještani počnu reagirati na malo drugačiji način nego što su to do sada činili. To nikoga ne bi smjelo iznenaditi jer je ponašanje predstavnika tvornice kamene vune prevršilo sve granice, stoji na kraju prijave.

Iz Rockwoola pak negiraju ove tvrdnje, a glasnogovornica Nina Šuljak poručuje kako tvornica nije radila te da niti neće dok za to ponovno ne dobiju dozvolu rad.

Pročelnik županijskog odjela za održivi razvoj Istarske županije Josip Zidarić danas je za Hinu kazao kako je osnovano županijsko povjerenstvo od sedam članova, a koje će od ponedjeljka početi djelovati, odnosno provoditi odluke županijskog poglavarstva.

Poglavarstvo je krajem studenoga zatražilo zaustavljanje rada tvornice Rockwool Adriatic u Pićanu, sve dok se ne stvore preduvjeti koji će jamčiti poštivanje svih propisa o zaštiti okoliša RH i EU. Poglavarstvo je također od Ministarstva zaštite okoliša zatražilo da pokrene postupak revizije Studije utjecaja na okoliš tvornice Rockwool Adriatic u Pićanu.

Po Zidarićevim riječima u tom su povjerenstvu predstavnici Istarske županije, općine Pićan i Kršan te Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša koncem studenoga je utvrdila da se tvornica Rockwool, odnosno njezin dio, gradi protivno pravomoćnoj građevnoj dozvoli, te je naredila zatvaranje gradilišta tvornice i zabranu pokusnog rada kao završne faze gradnje.

Zbog čestih pritužbi građana zbog neugodna mirisa u blizini tvornice bio je obavljen zajednički nadzor Građevinske inspekcije i Inspekcije zaštite okoliša, a utvrđeno je da je tvornica mimo odobrene građevne dozvole u 30-metarskom dimnjaku izgradila dimovodnu cijev spojenu s peći za sušenje i očvršćivanje. Tako je omogućeno da se dimovi nastali u peći za sušenje i očvršćivanje ispuštaju kroz taj dimnjak izravno u zrak bez ikakve obradbe, priopćilo je tada Ministarstvo.

Barkun.hr

8 komentara na “Tvornica opet “prodimila””

 1. Anonimno napisao:

  Oj, Rokvule, kamena vuno,
  Jel’ tvoja sirovina runo?
  Prodimila tvornica vune,
  Bit’ će para za danske tajkune!
  Pušta dimnjak, Rokvula dika,
  To je ispust čistoga kisika!
  Kaže Nina da nije radila,
  Svakome Pićoncu ta tvornica mila!
  Neka radi, neka dišu ljudi,
  Što ponosni dimnjak svima ponudi!

  Pićonska narodna (fale neki stihovi)

 2. Anonimno napisao:

  ja ne znan, danas su svi turbo ekolozi a sutra će plakat da ni radnih misti….

 3. Anonimno napisao:

  Ako ti radno misto znači više od čistega zraka…uostalom u Pićnu je prije dolaska Rockwoola bilo 16 nezaposlenih, njih se moglo zaposlit i bez 75 metrskog dimnjaka i 130 kamiona dnevno…

  1. aravnic napisao:

   A ča ćeš, neki misle da bez te tvornice nebimo mogli i da bi porasla nezaposlenost… Ali ti isti vjerovatno ne žive blizu nje.

 4. Anonimno napisao:

  Ne samo da ne žive blizu nego i ne misle previše… aš plakat će i oni kad ne bude više radnih misti va turizmi i kad budu pili otrovanu vodu.

 5. Anonimno napisao:

  IDS (koji je dopelja fabriku) opet je dobi najveć glasova u Pićnu. Pićanci očigledno podržavaju to….pa neka in je čista arija! Kako delaš tako imaš! Ako ih ni briga za njihovu dicu zač bi bilo nas!

 6. Anonimno napisao:

  slažem se sa tobom…

  1. Anonimno napisao:

   Nije da dim ostaje samo u Pićnu, stvar je malo kompliciranija te se time tiče i nas. Tu su u pitanju otrovne mikročestice koje se rasprostru barem diljem Istre, a i šire. Vidjet ćemo kakvi će bit rezultati eko satnice koja bi se trebala (već se trebala postavit kraj Višnjana)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.