Tvrtka Ant d.o.o. počela mjeriti imisije onečišćujućih tvari oko tvornice kamene vune

Mjerna stanicaSlijedom vijesti iz Rockwoola da je ovlaštena tvrtka Ant d.o.o. počela mjeriti imisije onečišćujućih tvari u okolici tvornice kamene vune pomoću pokretne mjerne stanice, jučer smo pokušali doznati više o kakvim je mjerenjima riječ te što o tome misle žitelji koji su se žalili na zdravstvene smetnje nakon početka probne proizvodnje.

Antovo kombi-vozilo opremljeno brojnim uređajima zatekli smo u blizini kuće obitelji Baf u zaselku Bugarini kod Tupljaka, petstotinjak metara od tvornice. Aparati se električnom energijom napajaju iz kućnog priključka, ali nikoga nismo zatekli kod kuće, niti kod stanice. Iz Rockwoola nam je stigao šturi odgovor da automatska mjerna stanica na svakoj lokaciji prati kakvoću zraka prema svim parametrima propisanim pravilnikom o praćenju kakvoće zraka, uredbama o graničnim vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku, o kritičnim razinama onečišćujućih tvari u zraku, te o ozonu u zraku. Uz ove zakonske akte navedeni su i brojevi Narodnih novina u kojima se mogu naći.
U dvjema ekološkim udrugama, pićanskoj podružnici Ekopa Istra i »Našoj zemlji« sa sjedištem u Potpićnu, ovom potezu Rockwoola ne pridaju nikakvu važnost.
– Nakon što se otkrilo da su zatajili postojanje cijevi koja vodi izravno u dimnjak, zbog čega im je inspekcija zabranila rad, njima se više ne može vjerovati, kaže Kristina Đurović, predsjednica Ekopa.
Predsjednica »Naše zemlje« Matilda Ilić radije se usredotočuje na prve aktivnosti nedavno osnovane udruge.
– U petak sam podnijela Općini zahtjev za storniranje ugovora s Rockwoolom prema odluci naše udruge donesenoj u srijedu 5. prosinca. Danas imamo predavanje u Potpićnu i Kršanu na kojima ćemo pokazati CD sa snimkama dimljenja iz tvornice i objasniti svoje ciljeve. Isto ćemo u nedjelju učiniti u Čepiću, a sljedeće subote, 15. prosinca, u Kukurinima, rekla nam je Ilić.
Napomenula je da je prilikom boravka u Općini zatražila studiju utjecaja na okoliš, ali joj je rečeno da je više nema, odnosno da se treba obratiti Županijskom poglavarstvu, nadležnom ministarstvu ili je potražiti na internetu.
Pićanski načelnik Ivan Franković, naprotiv, tvrdi da se studija mora nalaziti u općinskoj zgradi te da je svakome dostupna.
– Mjerne stanice su postavljene prema dogovoru s Rockwoolom od prije mjesec dana. Oni moraju najprije riješiti problem dimnjaka, a on će opet u probni pogon. Zato je dobro imati podatke dok tvornica miruje, a u tumačenju onih koji budu očitani nakon ponovnog početka rada morat će sudjelovati netko iz općinske komisije za zaštitu okoliša, kazao nam je.
– Mi apsolutno ni o čemu nećemo razgovarati dok Rockwool ne zadovolji uvjete koje je postavilo Općinsko vijeće Kršana i Istarska županija, a to je izrada nove studije utjecaja na okoliš i potom usklađivanje svih parametara s njom! Jer, čemu služe podaci iz stanice ako se ljudi i dalje guše?, pita njegov kršanski kolega Josip Kontuš.
Mjerenja će trajati tjedan dana, a provodit će se na tri lokacije u općini Pićan te na dvije u općini Kršan.

Glasistre.hr

1 komentara na “Tvrtka Ant d.o.o. počela mjeriti imisije onečišćujućih tvari oko tvornice kamene vune”

  1. Anonimno napisao:

    Lažirali su ekološku studiju. Lažirali su sve! Po studijama je zrak super čist, ni dima ni onečišćenja. A slike zadimljene doline, intervencije hitne radi peckanja u grlu to kao ni znanstveno! Doli Rockwool!!!!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.