TZO Žminj: Jubilarna 5. godina Istrijanskih pinci pod čerepnjon na ugnjišće

TZO Žminj poziva na manifestaciju „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće“ koja se održava već 5. godinu za redom. Manifestacija će se održati 9. travnja 2017. u Paladnjakima nedaleko Žminja u „Agroturizmu Paladnjaki“,od 14,00 do 21,00 sati.

Ova manifestacija podsjetit će nas na ne tako davna vremena kada je običaj pečenja pince imao veliku važnost prigodom slavljenja Uskrsa. Iako je još uvijek neizostavan dio uskršnjeg objeda, sve su rjeđa domaćinstva u kojima se peče domaća pinca. Svi posjetitelji moći će vidjeti što se jelo za Uskrs (uskrsni doručak). Vrijedne domaćice iz cijele Istre izložit će svoje pince i uskrsne kolače koje će se moći degustirati. Kraj ognjišća domaćice će pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca pod čerepnjon, a moći će se dobiti i recept.  Poseban kutak rezerviran je za malu butigu u kojoj će lokalni proizvođači prodavati svoje proizvode također vezane uz uskrsni stol. Svake godine u pripremanju pinci okušaju se i naši posebni gosti, a ove godine ta čast pripala je našem županu Valteru Flegu,  gradonačelniku Grada Pazina Renatu Krulčiću i  pročelnici Upravnog odjela za turizam Nadi Prodan Mraković.

Manifestaciju će svojim nastupom oplemenit Folklorno društvo Cere, Osnovna škola Vladimira Gortana Žminj i Dječji vrtić Rapčići.

Pozivamo sve zainteresirane da donesu pince, uskrsne kolače i oslikana jaja na izložbu kako bi prezentirali običaje svog  kraja. Za svakog sudionika izložbe pripremili smo simboličan poklon i zahvalnicu, a  žiri će izabrati i nagraditi  „Najštabeleju pincu“, „Najštabeleji vazmeni kolač“ te „Najlepče piturano jaje“.

Ove smo godine u suradnji s Etnografskim muzejom Istre pokrenuli projekt „Vazan u Istri“ te će se svaki kolač i pinca fotografirati, a recept sačuvati u posebnoj brošuri koju ćemo promovirati sljedeće godine.

Rado bi da vaši recepti budu pisani govorom vašeg kraja  i na taj način prikažemo bogatstvo jezika i običaja.

Ispečenu pincu, uskrsni kolač (po želji s napisanim receptom) ili uskrsno jaje  potrebno je donijeti 9.4.2017. u Paladnjake (Žminj) u terminu od 12,00 do 14,00 sati.

Prijave za sudjelovanje na izložbi možete slati na e-mail: [email protected]  ili nazvati na tel. 0911846251.

Već tradicionalno, održat će se turnir u pičenju jaja, a pobjednika nagraditi špaletom!

Više o manifestaciji možete pronaći na facebook stranici: Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.