U 2008. manje novca iz gradskog proračuna za Pučko učilište

foto: Glasistre.hrU ovu godinu doista ulazimo s puno skepse, problema i bojazni hoćemo li uspjeti ostvariti planirane programe, jer ako moramo veći dio vlastitih prihoda kanalizirati u plaće i hladni pogon, ne možemo u obogaćivanje programa, što bi inače trebao biti cilj, kaže Sonja Matijašić, ravnateljica pazinskog Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu.

U nastupajuću godinu pazinsko Pučko otvoreno učilište ulazi u »novim okolnostima« poslovanja i financiranja, koje će uvelike utjecati na opseg kulturnih programa što ih ova ustanova priprema, odnosno nudi kroz godinu. Naime, od početka 2008. godine i formalno je na snagu stupilo odvajanje Gradske knjižnice i Muzeja grada Pazina iz Pučkog otvorenog učilišta. Time za Učilište nastaju nepovoljnije okolnosti financiranja iz gradskog proračuna: dok je ranije, kao cjelovito, Učilište od Grada dobivalo 60 posto ukupnih potrebnih sredstava za materijalne troškove i plaće, nakon razdvajanja gradsko financiranje »hladnog pogona« svedeno je na 25 posto, što znači da tri četvrtine sredstava za vlastito osnovno funkcioniranje ova ustanova mora priskrbljivati sama.

Planirani kulturni programi Učilišta u 2008. godini ukupno vrijede 547 tisuća kuna (što iznosi 14,5 posto ukupnih sredstava potrebnih za rad ustanove). Gradsko financiranje programa regulirano je Programom javnih potreba u kulturi, i prema tom dokumentu Učilištu je za redovne programe (kazališna, glazbena i izložbena gostovanja i slično) odobreno ukupno 60 tisuća kuna, uz još 52 tisuće za posebne, imenovane programe, poput Smotre narodne glazbe i plesa središnje i sjeverne Istre, Festivala dječjih zborova Mali kanat, Dana modernog plesa te Smotre kazališnih amaterskih grupa Istre. Da bi se planirani programi mogli ostvariti, Učilište mora razliku od 435.000 kuna pokriti vlastitim prihodima, a u slučaju kulturnih programa to su ulaznice, kotizacije, donacije te sredstva iz godišnjih natječaja Istarske županije i Ministarstva kulture (čiji rezultati još nisu objavljeni pa je i održavanje planiranih programa o tome ovisno).

Zbog svih tih okolnosti, godišnji program kulturnih aktivnosti Pučkog otvorenog učilišta planiran je oprezno i ne odudara mnogo od prijašnjih godina: prevladavaju ustaljeni programi, od kojih neki imaju i tradiciju dužu od desetljeća. Većinom planiranih programa nastoji se što bolje iskoristiti velika dvorana Spomen doma, koja je zbog požara nekoliko godina bila izvan funkcije, a lani je, nakon obnove, ponovno otvorena za održavanje programa.

Za većinu gostujućih kazališnih i glazbenih programa još se ne znaju naslovi, odnosno izvođači, a za ljeto se planira nekoliko teatarskih izvedbi na otvorenom u suradnji s novoutemeljenim labinskim Festivalom vizualnog kazališta te program Koncertno ljeto u pazinskom Kaštelu. Od scenskih programa planira se nekoliko baletnih (primjerice, u povodu Dana baleta, 4. studenog) i folklornih priredbi. Iz likovnog programa izdvojimo planirane izložbe Mirande Bačić, Dolores Vlašić, Sonje Milotić i Sandre Šesto te Branislava Danevskog.

Na popisu književnih manifestacija dominira svibanjski Međunarodni susret izdavača Put u središte Europe, kome je pazinsko Učilište organizator već dvanaesti put, a u kolovozu će ova ustanova biti suorganizator 7. festivala fantastične književnosti. Od izdavačkih djelatnosti, Učilište ove godine ima u planu objavljivanje sedme natječajne zbirka SF priča konvencije Istrakon, treće zbirke Festivala fantastične književnosti, ove godine s pričama o divovima, a potkraj prošle godine objavljeni vodič »Pazin – srce Istre« Mirjana Rimanića, ove se godine planira prevesti najprije na engleski te kasnije eventualno na talijanski i njemački jezik.
Od programa iz vlastite produkcije Pučkog otvorenog učilišta spomenimo redovite godišnje manifestacije poput Festivala mladih pjevača All you need is love, osmi Susret pjevačkih zborova djece i mladeži Mali kanat (krajem ožujka), sedmi Susret kazališnih amaterskih grupa Istre SKAGI (u travnju), dvanaesti Susret plesnih grupa Istre (u svibnju), suorganizacija SF konvencije Istrakon (krajem ožujka) te programe vezane uz Dan grada Pazina u lipnju i uobičajene prosinačke predbožićne manifestacije.
– U ovu godinu doista ulazimo s puno skepse, problema i bojazni hoćemo li uspjeti ostvariti planirane programe, jer ako moramo veći dio vlastitih prihoda kanalizirati u plaće i hladni pogon, ne možemo u obogaćivanje programa, što bi inače trebao biti cilj, zabrinuto kaže Sonja Matijašić, ravnateljica pazinskog Pučkog otvorenog učilišta.

Davor Šišović
Glasistre.hr

6 komentara na “U 2008. manje novca iz gradskog proračuna za Pučko učilište”

 1. Anonimno napisao:

  Financiranje “hladnog pogona” svedeno je na 25 posto…to je trebalo godinama unaprijed napraviti.

 2. Anonimno napisao:

  Pučko učilište treba ugasit ili smjenit nesposobnu šeficu! Učilišta se gase po Istri i samo je pitanje momenta i za Pazin. U pazinu samo nerad, konfuzni potezi (dvorana u spomen domu) itd.

 3. Anonimno napisao:

  Zašto vodič “Pazin srce Istre” još nije preveden barem na engleski?

 4. Anonimno napisao:

  Program POU u lipnju bio je katastrofalan. Činjenica da je Gradska knjižnica preuzela vodeću ulogu u organizaciji kulturnih djelatnosti u Pazinu, vrijeme je da se razmisli o smislu postojanja POU. Mislim da bi trebalo kao i u Novigradu POU ukinuti.
  Zbilja ne znam za koji poso oni ljudi u Spomen domu dobivaju plaću. Ako netko zna neka napiše.

 5. Anonimno napisao:

  Čudno mi je da dušebrižnike na ovom forumu ne zanima kako je POU pofumalo milijun kuna. Zamislite kolik bi se za te novce moglo pofarbat autobusnih stanica, organizirati dana Julesa Vernea, Festivala fantastične književnosti, Istrakona, Dana stvaranja….

 6. Anonimno napisao:

  200 puti bi se mogla popiturat autobusna
  Mi dali solde za to platit, a ne onaj ki je stori skodu.
  Ali nan niki ni nic povida kako i zac su se ti soldi spendali. Lipo od tih nasih ca nan solde pobiru da nan bude lipce u oven grada. Jako lipo!
  I opet nikemu nic, milun vise, miljun manje, jonako su to nicigovi sioldi.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.