U 2009. godini proračun od 73 milijuna kuna?

PazinProračun grada Pazina sljedeće bi godine opet trebao dosegnuti rekordni iznos od čak 73,9 milijuna kuna, sudeći barem po prvom nacrtu prijedloga proračuna o kojem je na posljednjoj sjednici raspravljalo poglavarstvo.

Ovogodišnji pazinski proračun iznosi 66,7 milijuna kuna, a optimizam za sljedeću proračunsku godinu proizlazi iz, kako je članovima poglavarstva objasnio pročelnik gradskog odjela za financije Edi Ćus, iz stope rasta poreznih prihoda od čak 11 posto, ali i iz drugih trendova gospodarskog i financijskog rasta u regiji i državi. Iako je ovo tek prvi nacrt prijedloga proračuna, o kojem će i poglavarstvo još nekoliko puta raspravljati prije nego što taj dokument od nacrta postane prijedlog koji će zatim u redovitom postupku od barem dva čitanja izaći pred gradske vijećnike, iz njega se »čita«, kako je komentirao gradonačelnik Neven Rimanić, »što sve želimo realizirati u 2009. godini«. A te želje gradske uprave predstavljaju lagani zaokret, odnosno odmak od dosadašnjih pravaca trošenja proračunskog novca: kako se u zadnjih pet-šest godina najviše trošilo na komunalnu infrastrukturu, Rimanić smatra da bi naredne godine trebalo takve troškove »uravnotežiti« s potrebama ostalih korisnika proračunskih sredstava. Na dobitku će najviše biti društvene djelatnosti, za koje se naredne godine planira porast izdataka od 27 posto u odnosu na ovu godinu.

Iako nacrt proračuna ne sadrži konkretne već samo općenite stavke, a konkretizacija slijedi narednih tjedana i kroz poglavarstvo i kroz vijeće, neke se namjere već naslućuju. Planira se ubiranje skoro tri milijuna kuna više poreznih prihoda, a dotacija i kapitalnih pomoći svih vrsta oko tri milijuna više nego ove godine, no na to povećanje najviše utječe planiranje stavke za adaptaciju novog sjedišta Istarske županije. Nje u gradskom proračunu na kraju možda i neće biti jer je u optjecaju ideja da Pučko otvoreno učilište, kojem danas pripada većina prostora sadašnjeg kompleksa glazbene škole, kinodvorane i dvorane Mirna, bude investitor te adaptacije. Veće povećanje prihoda planirano je i od prodaje poljoprivrednog i u manjoj mjeri građevinskog zemljišta.

Među u odnosu na ovu godinu bitnije promijenjenim rashodnim stavkama u oči zasad upadaju one za izgradnju vatrogasnog doma (930 tisuća kuna), vrtić bi trebao dobiti dvjestotinjak, a školstvo šestotinjak tisuća kuna više nego ove godine, kultura se u globalu »diže« za malo manje od 700 tisuća kuna, ali s nejednakom stopom distribucije po ustanovama i djelatnostima, dok sport u ukupnom iznosu »raste« s dva na osam milijuna kuna, od čega se 6,58 milijuna planira za izgradnju sportske dvorane.

PazinU komunalne investicije kani se uložiti oko 16 milijuna kuna, dva milijuna manje nego ove godine, a značajnije se stavke planiraju za investicijsko održavanje ulica i trgova te nerazvrstanih cesta (ukupno oko pet milijuna, od čega za glavni pazinski trg 1,25 milijuna), za nastavak izgradnje kanalizacijske mreže (2,54 milijuna) i javnu rasvjetu (1,34 milijuna).
Na sljedećim sjednicama poglavarstva nacrt proračuna detaljizirat će se i po manjim stavkama, a u trenutku kada se formira prijedlog proračuna, preko gradskih web stranica bit će ponuđen na uvid i građanima, koji će zatim imati mogućnost upućivanja svojih prijedloga.

Davor Šišović
Glasistre.hr

5 komentara na “U 2009. godini proračun od 73 milijuna kuna?”

 1. pepsi napisao:

  I onda je svizac zamotao čokoladu.

 2. upitnik napisao:

  ” značajnije se stavke planiraju za investicijsko održavanje ulica i trgova te nerazvrstanih cesta (ukupno oko pet milijuna, od čega za glavni pazinski trg 1,25 milijuna)?”
  Ča to znači? dovršetak trga?

  1. Sveznadar napisao:

   Da.

 3. galjardo napisao:

  Ča treba tolike šolde upucavat u onaj trg koji tako i tako ne izgleda nikako zbog svih onih socrealističkih zgrada. Da se toliko upuca u npr Stari trg, Hrvatski trg, ili čak i TZV trg (planirani kružni tok ili ča već) između zvonika, Muntriljske, Usluginog reciklažnog dvorišta i Ribarnice ne bin reka nič, a i imalo bi nekog efekta (pod uvjetom da se angažira dobar arhitekt a ne režimski). Znam da ne misle svi tako ali eto, ne mogu izdržat.

  1. upitnik napisao:

   ma daj ne bljezgaj

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.