U bivšoj vojarni prostorije za rad 17 udruga

foto: Glasistre.hrUsvojen je prijedlog prenamjene bivše vojarne koji je izradio odbor osnovan u veljači 2005. godine, a Gradu je zgrada vraćena u ožujku 2007. Jučer je na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici Poglavarstva usvajanjem tog prijedloga omogućeno da 17 gradskih udruga koje okupljaju 600-tinja članova dobije prostor za rad i da tu bude muzejski i galerijski depo Etnografskog muzeja Istre.

U Odjel za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti pristigla su 22 zahtjeva (od 21 udruge i kluba te EMI-ja), a ostali su neriješeni oni Planinarskog društva Pazinka, Županijskog društva Crvenog križa, Udruge Albus i Radio kluba Pazin. Od ranije je riječkom veleučilištu dodijeljeno na višegodišnje korištenje preko 2.400 četvornih metara. Izgleda da će prostorije u bivšoj vojarni prvi koristiti Šumarski institut iz Jastrebarskog koji je zainteresiran za 176 kvadrata u zgradi stražarnice.
Pročelnik Boris Demark pojasnio je da se predlaže rekonstrukcija onih objekata koji mogu zadovoljiti veći broj korisnika i za koje nisu potrebna velika ulaganja. Udruge su se načelno suglasile, iako neki nisu u potpunosti zadovoljni predloženim rješenjem. Zgradu zapovjedništva koristili bi Klub mladih, Društvo Naša djeca, Društvo tjelesnih invalida, Katedra Čakavskog sabora, Sindikat umirovljenika, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine, Klub liječenih alkoholičara, Savjetovalište za brak i obitelj te Centar za prevencijsku praksu. Uredit će se i jedna veća prostorija kojom će upravljati Društvo Naša djeca, a koristit će je svi, ovisno o potrebama, kao i Klub za pomoć osobama s mentalnom retardacijom. U bivšoj akumulatorskoj stanici bio bi prostor za Biciklistički klub MTB Pazin, a u bivšoj kuhinji i restoranu za Biciklistički klub Puris – Kamen, Folklorno društvo, Limenu glazbu i mješoviti pjevački zbor Roženice. U nekadašnjoj kantini i radionici, gdje bi bio i depo EMI-ja, održavale bi se radionice, a djelovala bi i udruga Yama zqa rekreativnu gimnastiku te Karate klub.
Ukupna bruto površina bivše vojarne iznosi gotovo 4.250 četvornih metara, na gradske udruge otpada 922, na Veleučilište preko 2.400 i na Šumarski institut 176 četvornih metara, pa ostaje neraspoređeno još 740 kvadrata ili 17 posto. Neke bi zgrade mogle dobiti komercijalnu namjenu.
– Predstoji nam puno posla, očekujem kvalitetnu suradnju s udrugama i vjerujem da ćemo u skoro vrijeme početi uređenje prostora, smatra Demark. Gradonačelnik Neven Rimanić zadovoljan je odrađenim poslom, a u 2008. najavio je izgradnju javne rasvjete. Uz prihvaćanje prijedloga prenamjene prostora, gradonačelnik je ovlašten za potpisivanje ugovora s korisnicima, a Odjel za komunalni sustav i prostorno planiranje treba izraditi prostornoplansku te dokumentaciju za radove na komunalnoj infrastrukturi.
Dodijeljeno je 18 tisuća kuna pomoći, i to deset tisuća za košarkaški spektakl All star, utakmicu najboljih hrvatskih košarkaša, u dvorani Pazinskog kolegija 30. prosinca u 18 sati, pet tisuća za koncert Limene glazbe i tri tisuće za pomoć Sergeju Fapcu iz Buja za kojeg je 22. prosinca u Pazinu održan humanitarni koncert. Sa zadnjim danom ove godine raskida se ugovor o zakupu 88 kvadrata gradskog prostora na Starom trgu 6 koji je koristila Slavonija koja je raskid i zatražila zbog loše prodaje u toj prodavaonici.

Selvina Benić
Glasistre.hr

1 komentara na “U bivšoj vojarni prostorije za rad 17 udruga”

  1. Anonimno napisao:

    smatram da je takva prenamjena objekata polovično ineadekvatno rješenje po principu vuk sit a ovce na broju loše,jer sudeći po stanju infrastrukture bit će to samo još jedno rasipanje novaca ,kao da se prostor bivše vojarne ne sagledava cjelovito i kompleksno,ali možda sam u krivu… sretno novo lito pozdrav!q

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.