U Draguću pala murva na župnu crkvu

2Što je (s) drveća imalo za pasti, palo je danas i na Pazinštini, a u Draguću je zabilježeno urušavanje samog stabla murve na krov župne crkve Sv. Križa. Kolika su oštećenja na krovištu još nije moguće reći, jer su pazinski vatrogasci zasad samo osigurali mjesto, a uklanjanju će stabla pristupiti kada se orkanski vjetar smiri.

Na povratku s intervencije kod Grimalde su morali raspiliti i ukloniti stablo koje je palo na prometnicu Pazin – Draguć, dok je druga ekipa uz pomoć mještana uklanjala čempres koji se srušio na groblje u Gologorici.

Ponovo su nešto prije podne morali do Oslići na granici s buzetskim područjem gdje je oboreno stablo prekinulo promet na prometnici Draguć – Buzet, a ni noć s nedjelje na ponedjeljak nije prošao bez intervencija.

Već oko dva u noći uslijed jake bure odvojili su dijelovi skele sa zgrade u Prolazu Jože Šurana u Pazinu, dok su u ranim jutarnjim satima pazinski vatrogasci uklanjali stablo s prometnice Pazin – Belci, saznajemo od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Pazin Serđa Šilića.

Maksimalni udari bure na Pazinštini zabilježeni su u Trvižu gdje je na mahove vjetar puhao brzinom od 98 kilometara na sat, što prema Beaufortovoj ljestvici jačine vjetrova spada u orkanski vjetar, dok je na području Cerovlja evidentirana najviša brzina zračnih strujanja koja je iznosila 78 kilometara na sat što već spada u jaki olujni vjetar.

U Tinjanu je zabilježena brzina vjetra od 68 kilometara na sat što znači da se radilo o olujnom vjetru, slično kao na Starom Pazinu gdje je bilo nešto blaže (63 km/h). U kotlini u kojem se smjestilo županijsko sjedište vjetar pak nije prelazio 43 kilometara na sat.

S burom je došlo do znatnog pada temperature zraka za oko pet stupnjeva Celzijusa.

Meteoalarm: Istra i Kvarner u “crvenom”, bura na Učki puhala 170 km/h

Na Učki je u 6 sati puhala bura do 170 km/h, izvijestio je meteorološki portal Istramet, a na Kamenjaku gotovo 120 km/h na sat. Na Vojaku, na Učki, izmjeren je 1 stupanj Celzijus, što uz hladnu i jaku buru, prema izračunu osjeta temperature djeluje kao -35°C (!), objavio je Istramet.

Državni hidrometeorološki zavod u 7 je sati u Pazinu mjerio 10, a u Puli 11°C. U odnosu na jutarnje temperature proteklih dana pad je to temperature za 5 stupnjeva.

Istra i Kvarner su na stranicama Meteoalarma još uvijek zbog jakog sjeveroistočnog vjetra označeni crvenom bojom, što je najviši stupanj upozorenja

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.