U Dvigradu pronađen top iz 16. stoljeća

dvigrad_2014Iako se zbog nedostatka novca obnova Dvigrada sporo odvija, sustavno se ulaže svake godine te se obnavlja dio po dio.

– Ove godine je Ministarstvo kulture izdvojilo 150 tisuća kuna, 50 tisuća kuna je osigurala Istarska županija, dok Općina Kanfanar sustavno financira nadzor, čišćenje raslinja i slične radove, kaže Martina Barada iz Konzervatorskog odjela u Puli, koja nadzire obnovu Dvigrada duže od deset godina.

– Saniran je i djelomično rekonstruiran objekt uz glavni put u donjem dijelu Dvigrada, izvan zidina unutarnjeg prstena. Sanaciji ovog, nekad vjerojatno stambenog objekta pristupilo se zbog opasnosti od urušavanja, a nalazi se na predjelu gdje se kreću pješaci.

Trebalo je povezati sjeverni zid tog objekta s ostalim zidovima da bi dobio na stabilnosti. Zato je i obnovljen u tolikom obimu, ali još nije dovršen. Zapadni je zid kompletno zgotovljen, sjeverni i južni djelomično, a dogodine će se povezati s istočnim i dobit ćemo kompletno obnovljen objekt, rekla je Barada.

Da se radi o stambenom objektu, govore i ulomci keramike koji datiraju u 15. i 16. stoljeće, ali su još u obradi pa će se točno moći odrediti njihov datum nastajanja.

– Nastavljena je i sanacija objekta sa zapadne strane središnjeg trga, uz samu crkvu svete Sofije, točnije u objektu koji je vezan uz južni zid crkve. Tu je iskopan zemljani nasip. Dakle, očišćen je te je saniran južni zid objekta.

Tom prilikom, osim uobičajenih nalaza keramike i stakla, nađen je i top, koji prema preliminarnim istraživanjima datira u 16. stoljeće. Top je pohranjen u restauracijskoj radionici, bit će kompletno restauriran pa će se onda moći i datirati, pojasnila je Barada.

U drugom objektu, odmah do ovog, krenula je sanacija zapadnog zida te rekonstrukcija ulaza. O namjeni ovih prostora koji vjerojatno nisu bili stambeni moći će se također više reći po završetku istraživanja planiranih za iduću godinu.

– Može se reći da se radi o prostoru koji nije koristio običan puk, već je tu stanovao netko višeg statusa, a moguće da je povremeno služio i u vojne svrhe, zaključila je Barada.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.