U Etnografskom muzeju Istre čak tri različita sadržaja u Tjednu muzeja

Etongrafski muzej IstreDanas je u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni programi muzeja povodom Tjedna istarskih muzeja.

Ravnateljica muzeja Lidija Nikočević naglasila je važnost međumuzejske suradnje u Istri kako bi se muzeji što više otvorili posjetiteljima. Pohvalila je i vrijeme održavanja obzirom da u Istri boravi još dosta turista koji na ovaj način mogu upoznati kulturu Istre. Ukratko je predstavila program Etnografskog muzeja Istre koji će u Tjednu muzeja imati tri različita sadržaja. U petak 10. rujna s početkom u 18:00 sati održati će se Likuf povodom završetka radova na obnovi unutarnjeg pročelja pazinskog Kaštela. Uz glavnu feštu koja će se održati na tradicijski način biti će riječi o problematici obnove Kaštela. Drugo događanje je predstavljanje etnografskih filmova o bačvaru i kovaču koji i danas njeguju tradicijski način izrade svojih produkata. Ovime se ujedno radi i očuvanju nematerijalne kulturne baštine očuvanja tradicijskih vještina. Suradnja s Noel Šuranom, studentom Akademije primijenjenih umjetnosti ostvarena je na izložbi „Otisci“ gdje on prikazuje svoje viđenje tradicije kroz moderan grafički izričaj.

Pročelnik odjela za društvene djelatnosti grada Pazina Boris Demark izrazio je zadovoljstvo suradnjom Muzeja Grada Pazina, Etnografskog muzeja Istre i grada Pazina na projektu obnove Kaštela. Istaknuo je kako su radovi završeni u izrazito kratkom roku od lipnja do kraja kolovoza ta pohvalio izvođače radova te posebno majstore koji su radili. Zahvalio je Konzervatorskom odjelu iz Pule na stručnom nadzoru te drugim stručnjacima koji su sudjelovali u obnovi.

Tajana Ujčić ukratko se osvrnula na pojedine faze izgradnje, obnove i problematiku održavanja pazinskog Kaštela koje će bila kontekstualizirana društvenim prilikama pojedinih povijesnih razdoblja. Istaknula je koji su sve dokumenti istraženi prilikom istraživanja rađenima na obnovi Kaštela, a o čemu će više riječi biti na predavanju u petak.

Mirjana Margetić predstavila je filmove koji su snimljeni za potrebe stalnog postava muzeja, a riječ je o filmovima o kovaču Srećku Pajkoviću i bačvaru Daliboru Frančuli. Filmovi će obogatiti postojeći stalni postav na temu kovačije i stolarije. Prevedeni su na talijanski i engleski jezik. Uz predstavljanje filmova 13. rujna u 12:00 sati biti će i demonstracija izrade kosira i bačve u dvorištu Kaštela.

Za srijedu 15. rujna predviđeno je otvorenje izložbe Noel Šurana „Otisci“ Autor promišlja o stvarima i pojavama koje susreće, pritom eksperimentirajući grafičkim tehnikama koje uključuju razne uporabne predmete.Predstaviti će se sa pet svojih radova koji će biti ukomponirani u stalni postav muzeja.

Na kraju je naglašeno da će posjetitelji imati besplatno stručno vodstvo muzeju uz prethodnu najavu; stoji u priopćenju Etnografskog muzeja Istre.

Barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.