U godinu dana 53 nastupa

Folklorno društvo PazinNa večerašnjoj godišnjoj, a ujedno i izbornoj skupštini Folklornog društva Pazin, na kojoj se okupilo šezdesetak članova, predsjednik društva Viktor Križanac i tajnik društva Sandra Farkaš predstavili su ovogodišnji rad društva, kao i planove za predstojeću godinu. Nakon glasanja, Viktor Križanac je ponovo izabran za predsjednika društva, Dorjana Šilić za potpretsjednicu, a Sandra Farkaš i dalje će obnašati funkciju tajnika. Kako su djelovali u proteklih dvanaest mjeseci, te koji su im planovi za 2008. godinu, pročitajte u nastavku teksta.

Predsjedništvo je rad folklornog društva s obzirom na skromne uvjete rada ocijenilo dobrim. FD Pazin danas broji 140 članova od čega dječja sekcija broji 66, sekcija mladih 65, a sekcija umirovljenika 9 članova. Ove je godine u upisnom terminu u rujnu upisano 45 novih članova. Sadašnji repertoar društva čine pjesme i plesovi Istre, plesovi iz Šibenskog i Splitskog područja, a uvježbavaju se plesovi s Dubrovačkog područja.
Pored proba, koje se za Pazinsku sekciju društva održavaju u prostoru “Mirna” u Pazinu, probe za dječju sekciju održavaju se i Tinjanu. Rad ove sekcije započeo je pred dvije godine, u suradnji sa Cukerančić centrom koji djeluje u Tinjanu. Ova grupa broji 30 članova.
Proširena grupa svirača na narodnim instrumentima nastavila je s radom na uvježbavanju i educiranju mladih budućih svirača. Pod vodstvom Gorana Farkaša i Marka Pernića grupa broji 12 članova. Početkom godine, dvoje članova, Josipa Simić i Goran Farkaš pohađali su školu folklora u Crikvenici. Nabavljeno je 200 metara materijala za šivanje, te je sašiveno ukupno 14 novih narodnih nošnji.
Ove godine nisu nabavljeni novi instrumenti, već su samo održavani, ali će se svakako sljedeće godine ići u nabavku, zbog broja zainteresiranih novih svirača.

Društvo je ove godine imalo ukupno 53 nastupa, od kojih su oni značajniji nastup na Vinkovačkim jesenima, Večer folklora u Glogovcu, Jesen u Vivodini, Dan Istarske Županije, koncert za Jasenku Štefanić (na kojem je gostovao Hrvatskigajdaški orkestar), prvi memorijal Cvetko Benazić, te smotra folklora središnje Istre. Do kraja godine planira se održavanje Božićno-novogodišnjeg koncerta za građanstvo, 15. prosinca, u obnovljenoj velikoj dvorani spomen-doma, na kojem će gostovati HKUD “Petar Zrinski” iz Vrbovca, vokalna skupina “Rožice” srednje i strukovne škole Juraj Dobrila Pazin i narodni pjevači Noel Šuran i Marija Rojnić.

Predsjednik društva istaknuo je da će prostorija u kojoj su se do sada održavale probe, već spomenuta “Mirna”, u skoro vrijeme prenamijeniti za potrebe Županijske skupštine, te da je društvo dobilo nove prostorije u bivšoj vojarni.

Za 2008. godinu se planira uvježbavanje plesova iz Slavonskog područja. Također, predviđeno je i osnivanje pjevačke sekcije, u kojoj bi se obrađivale već skoro zaboravljene Istarske narodne “kante na tanko i debelo”.

Službene stranice Folklornog društva Pazin: www.fd-pazin.hr.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.