U gradskoj vijećnici prezentiran projekt “Pazin(n) proračun!”

pazin_proračun_2014Jučer, 7. svibnja, pred 40-tak predstavnika gradskih institucija, udruga, gradskoga vijeća, vijeća mjesnih odbora i medija predstavljen je projekt „Pazi(n) proračun!“ kojega Grad Pazin provodi tijekom 2014. godine u partnerstvu sa udrugom GONG koja je nositelj projekta, Društvom „Naša djeca“ Pazin, te suradnicima – Institutom za javne financije i Udrugom gradova. Riječ je o projektu čiji je cilj da se u proces donošenja gradskog proračuna za 2015. godinu aktivnije uključe građani i javnost Pazina.

Nakon uvodnog obraćanja Maje Stranić – Grah, pročelnice Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i proračun prisutnima se je obratila dr. sc. Mihaela Bronić iz Instituta za javne financije koja je detaljnije pojasnila što je participativno donošenje proračuna, zašto je važno, koji su modeli participativnog donošenja proračuna te koje su mogućnosti da se građani uključe u donošenje proračuna na lokalnoj razini. Bronić je pri tom naglasila da se ovim procesom građani educiraju o proračunu, te pravima i obvezama svih sudionika proračunskog procesa, podiže se politička kultura i jača povjerenje građana u jedinice lokalne samouprave, dok sam Grad poboljšava komunikaciju između građana i jedinica lokalne samouprave, omogućava pravedniju distribuciju financijskih resursa, društvenu jednakost i ravnopravnost te promovira transparentnost i odgovornost.

Suzana Jašić, predstavnica udruge GONG, detaljnije je prezentirala sam projekt i koje će biti faze provođenja u Pazinu naglasivši kako Grad Pazin nije slučajno odabran za partnera već zahvaljujući prijašnjoj dobroj suradnji i otvorenosti Grada jer je visoka razina suradnje preduvjet za uspješnu realizaciju projekta.

Inače, projekt je financiran iz Europskih fondova (Operational Programme Human Resource Development, Second Version, Instrument for Pre-Accession Assistance) čija je ukupna vrijednost je 69.243,45 eura, od čega Europska unija sufinancira 85%.

Jašić je pojasnila kako je u projektu riječ o razvoju inovativnog modela informiranja i konzultiranja sa zainteresiranom javnošću na lokalnoj razini u skladu s Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata koji je donijela Vlada RH , koji će biti testiran tijekom procesa donošenja godišnjeg budžeta Grada Pazina. S obzirom da je riječ o prvom takvom projektu u Hrvatskoj razvijeni model, kao i iskustvo stečeno tijekom implementacije, bit će predstavljeni na edukaciji za zainteresirane jedinice lokalne samouprave i OCD-e koji će djelovati kroz partnerstva. Na kraju izlaganja Suzana Jašić je naglasila „nadamo se da će na jesen pobjeđivati argumenti kako primjer provođenja javnih politika.“

Partner na projektu je i Društvo „Naša djeca“ Pazin čija je predstavnica Tamara Damijanić istaknula dobru suradnju Grada Pazina sa lokalnim udrugama kao i razvijenu svijest o važnosti partnerstva sa civilnim sektorom što dokazuju i usvojena „Povelja o suradnji Grada Pazina i civilnoga društva“ te nedavno osnovan Odbor za koordinaciju suradnje Grada Pazina i organizacija civilnog društva. Dio projekta bit će i suradnja Grada sa udrugama u procesu donošenja pravila za financiranje udruga.
Prisutnima se je na kraju obratio i gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić koji je izrazio snažnu podršku projektu izrazivši nadu da će se građani aktivno uključiti u proces donošenja proračuna za 2015. godinu zbog važnosti „da građani shvate da je to njihov proračun, njihov novac“. Grad Pazin je prema istraživanju Instituta za javne financije o otvorenosti proračuna prema građanima ušao među sedam najotvorenijih gradove u Hrvatskoj a ovaj je projekt korak dalje u promicanju otvorenosti i transparentnosti.

Više o projektu: http://gong.hr/hr/dobra-vladavina/lokalne-vlasti/pazin-proracun/

3 komentara na “U gradskoj vijećnici prezentiran projekt “Pazin(n) proračun!””

  1. BOLJE MALO NEGO NIČ napisao:

    Kad smo već u temi proračuna molim vas da složite ekipu koja bi povezala sve stvari,ljude,gradove i ostalo sa ciljem da se turistima koji dolaze u Pazin uzme neki šold a ne da ih puštimo da gledaju,pasivaju i nič ne plate. NPR turistima zabranite ulazak autobusom u grad a pogotovo uz sam kaštel i jamu tako da ih se usmjeri u središte grada di ima stvari ča bi ih privuklo da potroše kakovu kunu . Imamo predivan drvored od autobusne do sp.doma pa neka šetaju malo zdolon do kaštela i jame i zgoron.I ćete vidit da će prije ili kasnije ča potrošit. Sadašnju situaciju znate jer kad se parkiraju iza sp.doma i šeću prema policiji do crikve ili ih popelju do kaštela pa nan nebi platili nanke ulaz u muzej nego samo pitaju za wc , e da ne zabin anke most in naplatite magari 1 kunu jer statistički gledano mi u Pazinu imamo jaaakkooo puno turista ali neznamo to iskoristit kao u drugom zemljama evrope.Ako se desi da se to sve uskladi mislim da bi proračun bija puno bolji na kraju lita.( Statistika postoji pa si računajte sami. Po svaken turistu 1 kn puta sva ta lita, nešto mora ostat) sa štovanjem vaš PAZINJAN

    1. Čair napisao:

      klasičan stav – naplatimo turistima sve a ne ponudimo niš. ulaz u kaštel se naplaćuje, na wc se ne pušta ljude unutra osim ako nisu kupili kartu. naplaćuje se i ulaz u pazinsku jamu i to s nekom precijenjenom cifrom, a kad turisti poju nutra nemaju ča vidit. većinon izlaze van razočarani jer muzej, koji i naplaćuje ulaz u jamu, ni sposoban normalno uredit stazu kroz jamu. ako već tako želimo pljačkat turiste, baren budimo kulturni pa uložimo u infrastrukturu da imaju ča i vidit a ne da razočarani gredu ća.

      1. HA HA HA napisao:

        Šoldi neće prit sami do sebe pa ih treba od ničega storit. Za početak moremo prodavat maglu, pa recimo pogled u jamu kao neki ča imaj vidikovac ili slično(npr MOTOVUN).
        A da sad san se domisli da one korijere turisti ča se fermaju (a ima ih dosta) nikad ne plate parking.(zad sp.doma ili poli crikve itd…kadi ima još takovega mista u EVROPI ?)Eko i tu ima šoldi koje se moru skupit da se uloži u naš Pazin.Napravimo turistima wc poli kaštela i naplatimo. Malo po malo bi se našl načina da se ča zgrne kako ča je reka BOLJE MALO NEGO NIČ.I sve ča zgrnemo prvih par lit ulažemo u kvalitetniju ponudu a pokle bi i Grad ča profita.VIDITE I VI ČA SE JOŠ MORE STORIT ZA NAŠ LIPI PAZIN, pa napišite i vi svoje ideje.FORŠI IH KI PROČITA!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.