U Humu održana 19. smotra folklora sjeverne i središnje Istre

Prošli je tjedan, na dan Grada Huma, održana 19. smotra narodne glazbe Bujštine, Buzeštine, Ćićarije i Pazinštine koja svake godine okuplja stotinjak plesača, svirača i pjevača iz ovih dijelova Istre. Isto je toliko bilo i posjetitelja, zaljubljenika u istarsku narodnu glazbu i tradiciju.

Smotru su otvorili Marko Pernić i Keti Aničić, predstavnici Folklornog društva Pazin, izvedbom mantinjade na roženice. Plesači društva predstavili su se s dva plesa: balunom kao najpoznatijim istarskim plesom, uz glazbenu pratnju Valentine Vitas na mih, te plesom Cotić, zaboravljenim istarskim plesom keltskih korijena, kojega je Društvo rekonstruiralo ove godine, uz pomoć Daria Marušića, i pripremilo za izvedbu na smotri s originalnom glazbenom pratnjom gunjaca u sastavu Tone Sošić na klarinetu, Guido Fabris na bajsu i Marko Pernić na violini.

Osim pazinaca, tu su bili nama najbliži Kumpanija Kosirići koja je otplesala Ballo de kantrega uz pratnju miha i staru polku. Ono po čemu je smotra specifična je i to da je to jedina prilika da se čuje tipično pjevanje karakteristično za Ćićariju – bugarenje. Trojica bivših stanovnika Ćičarije, Žmak Josip (Bepo), Šverko Anton (Tonić) i Ziraldo Zorko, sadašnji stanovnici Bujštine, uvijek se za ovu prigodu okupe i zapjevaju “Oj javore, moj zeleni bore”, pa su to učinili i ovoga puta.

Nakon njih uslijedili su predstavnici folklora iz Žejana, koji su tradicionalno otplesali ples uz pratnju cindre – oblika tamburice s dvije unisono ugođene žice, ali su počastili publiku i izvornim pjevanjem, specifičnim za njihov kraj na istro-rumunjskom jeziku. Cindra, istarska tamburica, već pomalo zaboravljeni instrument, pojavio se čak dva puta na ovoj smotri. Drugi ga je put odsvirao sam izrađivač tog instrumenta iz Ćićarije.

Osim već spomenutih pjevača, publika je imala priliku čuti i obitelj Sirotić u sastavu Dorijana Legović, Dijana Banko i Anđelina Banko. Nakon susreta uslijedila je večera, ali i nastavak svečanosti povodom Dana Grada Huma: odabir župana, predstavljanje knjige o Humu i plesna zabava uz Duo Provin.

Cilj ovog susreta je njegovanje izvornog glazbenog i plesnog stvaralaštva Istre, čime se potiče istraživačka aktivnost, kvalitetnije promišljanje izvornosti naše glazbene baštine i njena bolja valorizacija. Stručni žiri u sastavu Vlado Pernić, Pino Knapić i Bruno Krajcar sastali su se nakon smotre kako bi odabrali najbolje izvođače (folklorna društva i pojedince) koji će 13. kolovoza predstaviti te iste plesove, pjesme i svirke na središnjoj 46. smotri narodne glazbe i plesa Istre koja će se održati u Poreču.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.