U Istri je postojalo više od 800 bratovština

KnjigaPU Istri su postojale i mazohističke flagelantske bratovštine, pa tako mr. sc. Alojz Štoković daje primjer svetvinčentske Bratovštine sv. Roka koja je nastala 1619. godine. Imala je 77 članova i jednu članicu, a jednom su mjesečno nagi do pasa, pod svijećama, obilazili mjesto bičujući se. S tim je u vezi i posljednja zabilježena lomača u Istri. Veći se dio bratovštinskih knjiga čuva u župnim arhivima.

Novost u pazinskom Državnom arhivu je početak redovnih javnih predavanja s različitim povijesnim temama. Održavat će se u dvomjesečnim ciklusima, a ovisno o interesu/mogućnostima i češće. Osim doprinosa kulturnom životu Pazina, predavanja su i svojevrsni uvod u proslavu 50. obljetnice utemeljenja Državnog arhiva u Pazinu, koji će se održati u listopadu sljedeće godine.
– Htjeli smo javnosti predstaviti izazovnu i široj javnosti nepoznatu temu – kazala je Jasna Mrkonjić, voditeljica prvog javnog predavanja koji je u srijedu navečer u dvorani Arhiva održao mr. sc. Alojz Štoković, predavač na pulskom sveučilištu s temom »Bratovštine – udruge sa stoljetnom tradicijom«. Riječ je o znanstveniku koji je dugi niz godina proučavao istarske bratovštine te napisao desetak studija o toj temi.
– Bratovštine su kontinuitet već dvije tisuće godina, jer su produkt kršćanske civilizacije – agape. U izvorima su poznate pod nazivima: scuole, congregazione, fraternitas – kazao je mr. Štoković. Prema nekim izvorima prva poznata bratovština jest kotorska Bratovština sv. Nikole čije se utemeljenje veže uz 800. godinu. Ipak, bratovštine ekspandiraju u kasnijem srednjem vijeku kada nastupa dramatično razdoblje u europskoj povijesti (vjerski raskoli, bolesti, ratovi, neimaština…). Iako usko povezane s religijom, bratovštine nisu isključivo molitvene institucije, bave se gospodarstvom, pa ih predavač uspoređuje s dioničkim društvima jer nisu imale izravne političke moći.
– Istarske su freske izrađivali eminentni umjetnici, to su bili ozbiljni projekti za koje je trebala značajna financijska snaga, kaže mr. Štoković i objašnjava današnje relikte moći bratovština. Bratovštinu vodi gaštal (ponekad se koristi naziv prior), koji se bira na jednu godinu te ne smije u petogodišnjem razdoblju biti ponovo odabran. U novom vijeku jača financijska moć bratovština koje postaju snažnije od lokalne uprave, pa ih prosvjetiteljski vladari počinju zatirati.
– U Istri je postojalo preko 800 bratovština. Samo u austrijskom dijelu Istre (Pazinska Knežija) egzistiralo ih je 300, a u Pazinu 25. Iako su se nalazile u dva sustava: mletačkoj izbornoj aristokratskoj republici i habsburškoj apsolutnoj monarhiji s nasljednim pravom nisu se razlikovale, kaže mr. Štoković. Zanimljivo je da je preljubnicima i lihvarima bilo najstrože zabranjeno učlanjenje.
U Istri su također postojale mazohističke flagelantske bratovštine, pa tako mr. Štoković daje primjer svetvinčentske Bratovštine sv. Roka koja je nastala 1619. godine, odmah nakon tragičnog Uskočkog rata, kao izraz očaja, straha i panike stanovništva tražeći milost od Boga. Imala je 77 članova i, zanimljivo, jednu članicu, a jednom su mjesečno nagi do pasa, pod svijećama, obilazili mjesto bičujući se. S tim je u vezi i posljednja zabilježena lomača u Istri, u vrijeme kužne epidemije 1632. godine kada je spaljena posljednja istarska »štriga«. Nastanak brojnih kapelica i križeva na križanjima istarskih putova, predavač objašnjava tadašnjim praznovjerjem.
Novi ravnatelj Arhiva Elvis Orbanić najavio je društveno relevantne i intrigantne teme u budućim javnim predavanjima.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.