U Istri za vikend kiša i temperature oko 10 stupnjeva, u Gorskom kotaru snijeg

Nakon ‘babljeg’ ljeta koje i ovih dana mami na kupanje u još uvijek toplom moru za vikend nas čeka nagli pad temperature i zimsko vrijeme. Pazin je i jutros s 2 stupnja bio među najhladnijim gradovima u Hrvatskoj ali dnevne temperature uz more dosežu i do 25 stupnjeva.

Zahladnjenju će prethoditi jačanje juga, koje će u petak i subotu na mnogim dijelovima Jadrana biti jako, mjestimice vjerojatno i olujno. Na sjevernom Jadranu će u subotu tijekom dana zapuhati bura, koja će navečer i u nedjelju biti i olujna, a ponegdje vjerojatno i s orkanskim udarima. Kiše će u petak najprije biti na Jadranu i krajevima uz njega. U subotu će ona biti još obilnija, pri čemu će od petka ujutro do nedjelje navečer gotovo posvuda pasti više od 50 litara kiše po četvornome metru, a mjestimice vjerojatno i više od 150, prognozira Zoran Vakula. Najviše dnevne temperature u Istri, prema prognozi DHMZ-a, kretat će se oko 10 stupnjeva.

Do petka navečer kiša je izgledna i diljem unutrašnjosti, a u subotu, uz pad temperature – snijeg. U gorju gotovo sigurno, i to ne samo Gorskog kotara i Like, a vrlo vjerojatno će padati i u mnogim nizinama. Premda je tlo još relativno toplo, prognoze upućuju i na stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj i debljeg od 5 cm. Kome nije neophodno, bolje je ovog vikenda ostati kod kuće.

Vakula prognozira kako će zahladnjenje ipak biti kratkoročno. Već za blagdan Svih Svetih i produljenog vikenda, vremenski će uvjeti biti ‘normalniji’, a i temperatura ponovno oko prosječne. No, moguće razvedravanje početkom novoga tjedna pridonijet će pojavi mraza u mnogim krajevima unutrašnjosti, upozorava.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.