U Italiju i Sloveniju nakon uvođenja schengena i dalje samo s osobnom iskaznicom

Italija - granicaHrvatski će građani i početkom primjene schengenskog režima na granici u Sloveniju, Italiju i Mađarsku moći te granice prelaziti samo s osobnom iskaznicom, ali će na granici dobivati jednokratne evidencijske kartone kojima će dokazivati ulazak i boravak u tim državama.
Vlada je, naime, danas zaključkom podržala uvođenje spomenutih evidencijskih kartona za jednokratno putovanje, uz korištenje osobne iskaznice, u Sloveniju, Italiju i Mađarsku.
Taj će karton veličine osobne iskaznice građanima prilikom granične kontrole izdavati granični policajci, a na njemu će se otiskivati štambilj o ulasku u navedene tri države, i kasnije o povratku u Hrvatsku.
Na karton će se upisivati osnovni podaci (ime, prezime, broj osobne iskaznice), koristit će se isključivo uz osobnu iskaznicu, te služiti kao “pomoćno sredstvo” za prelazak granice.
Tako će bilateralni ugovori potpisani sa susjedne tri države, po kojima hrvatski državljani granicu mogu prelaziti samo s osobnom iskaznicom, ostati na snazi i primjenom šengenskog graničnog režima (za Sloveniju i Mađarsku krajem ove ili početkom iduće godine), ali će se hrvatskim građanima, umjesto na putovnici, štambilji o prelasku granice otiskivati na posebne kartone.
Vlada je na sjednici odlučila i osnovati Međuresorsku radnu skupinu za razvitak i uspostavu Hrvatskog viznog informacijskog sustava u pripremu za uključivanje u središnji sustav Europske unije.

vijesti.hrt.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.