U Kuću za pisce dolazi autorica Harry Pottera, J. K. Rowling

JK-RowlingNakon Mime Simić u Pazinsku kuću za pisce dolazi poznata svjetska književnica Joanne Rowling, rodom iz Engleske, znana po svojoj fantastičnoj seriji romana Harry Potter. Romani o mladom čarobnjaku pribavili su joj svjetsku slavu, osvojili brojne književne nagrade te su prodani u više od 400 milijuna primjeraka.


Datum dolaska predviđen je za vrijeme trajanja Dana Julesa Verna. Kako saznajemo, Rowling je nakon pročitanog članka o Istri, u jednom britanskom mediju, ostala zatečena pričom o Kući za pisce, priči o Julesu Vernu i Pazinskoj jami.
Nakon detaljnijeg istraživanja i uspostave kontakta sa Ivom Ciceran, odlučila se za posjet pazinskoj Kući za pisce.
U Kući za pisce bi se trebala zadržati 7 dana i održati nekoliko predavanja a kako u šali kaže – možda dobije inspiraciju za novi nastavak romana „Zov kukavice“ čiji je izlazak najavila za lipanj ove godine.

Nakon što je 1986. diplomirala na Sveučilištu Exeter (University of Exeter) preselila se u London gdje je počela raditi za Amnesty International. Tijekom tog razdoblja, dok se vozila u vlakom iz Manchestera u London, dobila je ideju za priču o dječaku koji pohađa školu čarobnjaštva. Počela je pisati o avanturama Harryja Pottera čim je stigla na svoje odredište. Rowling se zatim preselila u Porto, u Portugalu gdje je poučavala engleski kao strani jezik. Tamo se, 16. listopada 1992. udala za portugalskog televizijskog novinara Jorgea Arantesa. Prije razvoda 1993. rodila im se kćer Jessica Isabel. U prosincu 1994. s kćeri se preselila svojoj sestri u Edinburgh. Živjela je od socijalne pomoći, ali je uspjela dovršiti svoj prvi roman pišući u edinburškim kafićima kad god je uspjela uspavati Jessicu.

Prvi nastavak u seriji Harry Potter bio je odbijen 12 puta. Kada je Rowling konačno pronašla izdavača, preporučeno joj je da piše pod pseudonimom kako dječaci kao čitatelji ne bi zazirali od ženske spisateljice. Kako nije imala srednje ime, uzela je bakino Kathleen, i nastala je J. K. Rowling.

iPazin.net

Aprilili :)

1 komentara na “U Kuću za pisce dolazi autorica Harry Pottera, J. K. Rowling”

  1. Hermiona napisao:

    Lajk! Dobra fora!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.