U Lanišću predstavljen Turističko-planinarski zemljovid Ćićarije.

2Kraj jednog velikog i značajnog projekta za planinare i promociju uspavane istarske ljepotice

Društvena prostorija zgrade Općine Lanišće bila je prekjučer (22.12.2014.) pretijesna za brojne uzvanike iz cijele Istre, Kvarnera i primorskog dijela Slovenije koji su došli posvjedočiti završetku jednog velikog planinarskog projekta – turističko-planinarskog zemljovida Ćićarije. Zemljovid su predstavili Vladimir Rojnić, predsjednik Istarskog planinarskog saveza, te Diego Košta, autor karte i Rudolf Schwabe, recenzent iz Kartografskog odsjeka Hrvatske gorske službe spašavanja.

U ime domaćina, gostoljubivo je goste pozdravio Neven Mikac, načelnik laniške Općine, koji je izrazio zadovoljstvo radom planinarskih društava i velikim odazivom na nedavno otvorenje Sakomanovog puta, ističući da kad bi tako funkconiralo cijelo društvo, stajali bi puno bolje.

Rojnić je prilikom predstavljanja istaknuo kako planinarstvo u Istri postoji već 138 godina, no svoj je puni zamah doživjelo ponajviše zahvaljujući Josipu Sakomanu iz Zagreba, prije četrdesetak godina. U brojkama, danas na hrvatskm dijelu Ćićarije postoji 97 markiranih planinarskih puteva, ukupne dužine 267 kilometara. Za obilazak ćićarijskih vrhova treba savladati ukupnu visinsku razliku od 22,5 kilometara za što je potrebno oko 100 sati hoda o čemu vodi brigu volonterski osam planinarskih društava. Podsjetio je na ovijest kartografije vezane za Ćićariju. Sakoman je u sklopu dnevnika Istarskog planinarskog puta 1981. godine bio autor crno-bijele planinarske skice Ćićarije u mjerilu 1:1.250. Nakon toga, 16 godina poslije, Ettore Tomasi iz Trsta, naravio je izletničku (planinarsku) kartu Ćićarije u mjerilu 1:75.000. Veliki iskorak naprijed je bilo izdavanje odlične planinarske karte „Park prirode Učka“, čiji je izdavač bila istoimena javna ustanova, u mjerilu 1:30.000, a karta je obuhvaćala samo južni dio Ćićarije, do linije Brgudac – Korita – Črni vrh u Kastavskoj šumi. Posljednji veliki kartografski rad je bilo izdavaje planinarske karte „Slovenska Istra – Čičarija – Brkini – Kras“ u izdanju Planinske zveze Slovenije i mjerilu 1:50.000. Ova karta obuhvaća sjeverni dio ove uspavane istarske ljepotice, do linije Sveti Matin – Račja Vas.

Rojnić je u svom govoru nagklasio kako je cilj izrade zemljovida, uz cilj da se osigura sigurno kretanje, mlađim generacijama i gostima približi ovaj dio Istre. No, ponajprije je valjalo srediti stanje planinarskih puteva čemu je služilo pet tečajeva za osposobljavanje markacista te za snimanje i računalnu obradu GPS tragova prostornih podataka. – Izrađen je u tu svrhu registar s numeracijom planinarskih puteva i utvrđena točna raspodjela održavanja po pojedinim društvima. Obnovljena je glavnina puteva, snimljeni su svi GPS tragovi te zajedno s opisima i drugim podacima uvršteni u službenu bazu podataka koja je objavljena na web stranici Hrvatskog planinarskog saveza, opisao je Rojnić tijek ovog obimnog projekta.

Recenzent Schwabe, koji je za ovu priliku doputovao iz Splita, istaknuo je jako lijepu i plodonosnu suradnju s IPS-om te napomenuo kako je za izradu ove karte valjalo obići najmanje tisuću kilometara pješice, kazavši kako se uloženi trud za ovu kartu neće nikad vidjeti. – Uz to što je ova karta vrijedna za planinare vrlo je vrijedna i za privredu, čime će privlačiti turiste na način da im osigura sigurnu orjentaciju, navigaciju i prezentaciju prostora, rekao je Schwabe. Autor karte Košta iz riječke stanice GSS-a istaknuo je kako je ucrtano negdje oko 350 kilometara staza, te da je napravljen vrlo veliki posao koji prezentira prostor od Slavnika na sjeveru pa do Suhog vrha na jugu.

U obradi terena je sudjelovalo deset planinara – Goran Šepić, Nataša Radola, Vladimir Rojnić, Mirko Bjelan, Milivoj Filipović, Boris Petrić, Mario Stanić, Matija Perić i Diego Košta. Među suradnicima, kojima su podijeljene karte na predstavljanju bili su Ines Šepić, Milivoj Topić, Goran Kos, Dragan Drobnjak, Jadranko Stilinović, Branko Glavić, Zoran Šarin, Silvano Zorzenon, Alen Aničić, Robert Koprivnjak, Tomislav Hosi, Paris Fotinos, Kristina i Vladimir Paušić, Milan Katalinić, Đana Petrović i Sunčica Strišković.

Među osam planinarskih društava koji održavaju staze na Ćićariji su Planik iz Umaga, pulski glas Istre, lovranski Knezgrad, Opatija, Lisina iz Matulja, Ćićarija iz Buja, Pazinka te Učka iz Rijeke.
U završnom dijelu predstavljanja Milivoj Topić, inače prvi predsjednik IPS-a, je rekao kako je izrazito ponosan što je došlo do izdanja ove karte, oko koje uloženo truda u dugom nizu godina, te je s posebnom pažnjom se osvrnuo kako je potrebno na Ćićariji sagraditi veći broj planinarskih domova. Darko Lukšić, predsjednik IPS-a prije Rojnića, rekao je kako je ovo jedan od najvećih dana za istarsko planinarstvo, te kako je siguran da će se nakon izdavanja ove karte, značajno uvećati broj planinara.

Tekst: Anton Finderle

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.