U Motovunu se gradi najveća kućica za ptice

motovunNa prvom festivalu Veli Jože u Motovunu, pulski osnovnoškolci predstavljaju divovsku kućicu za ptice nastojeći oboriti svjetski rekord i ući u Guinnessovu knjigu rekorda. Drugi dan festivala od ranog jutra poprimit će obilježje pravih “divovskim“ dimenzija. Polaznici radionice maketarstva „Ekologija i tehnika zajedno“ u centru za tehničke aktivnosti „Veruda“ uključeni su u projekt izrade najveće kuće za ptice na svijetu, spremni za pokušaj pokušaj obaranja svjetskog rekorda.

U tom neizmjerno velikom trudu, sudjelovali su učenici pulskih osnovnih škola: Ivana Kopričanec – OŠ Kaštanjer, Roberto Andrić – OŠ Šijana, Filip Koljančić – OŠ Kaštanjer, Melisa Huskić – OŠ Kaštanjer, Karmen Žufić – OŠ Centar. Za ovo originalno izražavanje zaslužan je Luciano Šuran – profesor srednje Tehničke škole Pula.

Mora se naglasiti da punih šest tjedana pomoću svojih vještina, znanja i sposobnosti ovi nadareni ljubitelji tehničkih aktivnosti vrlo predano stvarali su svoj zajednički cilj. Centar za tehničke aktivnosti Veruda odgojno-obrazovnog je karaktera i neizravni su nosioci znanstvenog i tehničkog opismenjivanja djece i mladih. Svojim različitim sadržajima programi Centra omogućuju nadopunu obrazovnih i odgojnih programa u školama. Svojim djelovanjem potvrđuju cilj popularizacije tehničke kulture. Obogaćenosti programa pridonosi primjerena oprema, suvremena literatura i pristup najnovijim informacijama putem Interneta. Djeci i mladima grada Pule nudi se mogućnost organiziranog i kreativnog provođenja slobodnog vremena što čini jednu od temeljnih djelatnosti Zajednice tehničke kulture Pula. U zajedničkoj suradnji turističke agencije Illustris Travel i Zajednice tehničke kulture Pula nastala je ideja o stvaranju i izražavanju ovakve vrste projekta u želji za što većom popularizacijom znanstvenih i tehničkih dostignuća, poticanjem inovativnog rada, promicanju znanosti i tehnike, te aktivnim uključivanjem što više novih generacija u bavljenje tehničkim sadržajima.

Kako bi projekt sadržavao i fotografsku dokumentaciju radi dodatnih dokaza o izradi gnijezda, bile su uključene i polaznice radionice za digitalnu fotografiju – učenice pulskih osnovnih škola uz stručnu podršku voditelja mentora Safeta Omerovića – Basse: Laura Nađ, 7. razred OŠ Monte Zaro Pula, Karla Pamić, 7. raz. OŠ Šijana Pula,Nastasja Miletić, 2.raz. pulske Gimnazije, Tereza Verko,8. raz. Kaštanjer, Monika Smoljan, 7. raz. Monte Zaro Pula, Melani Jovanov, 7. raz. Šijana Pula. U cijeloj ovoj priči, izuzetno smo zahvalni Bauhausu, Gradskoj Knjižnjici i čitaonici Pula i Jasni Verk – voditeljici CTA na Verudi, Nansi Kopić – javnoj bilježnici i Lari Adamenko – prevoditeljici s kojima smo cijelo vrijeme vrlo uspješno surađivali.

Pozivamo vas da dođete u Motovun u subotu 05.07., s početkom u 09:30 sati kada će Zajednica Tehničke Kulture Pula i Bauhaus predstaviti najveću kuću za ptice na svijetu i jurišati na Guinessovu knjigu rekorda. U suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonica Pula čitati će se bajka – Kako je nastala kućica za ptice?

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.