U Motovunu svečano otvorenje izložbe ‘(NE)VRIJEME U ISTRI’

U subotu 30.3.2019. godine će se s početkom u 18 sati u prekrasnoj motovunskoj galeriji „Pet kula“ održati svečano otvorenje izložbe fotografija pod nazivom ‘(NE)VRIJEME U ISTRI’, autora Borisa Barana.

U vrijeme intenzivnih klimatskih promjena, koje nisu zaobišle niti Istru, atmosferski procesi postaju sve ekstremniji. Priroda nam pritom pokazuje svoja različita meteorološka lica, koja nas istovremeno zadivljuju i upozoravaju na ranjivost ekosustava u kojem živimo.

Boris Baran je strastveni pejzažni fotograf iz Umaga koji svojim fotoaparatom duži niz godina bilježi meteorološke prilike u Istri, a kroz ovu izložbu nam donosi presjek od 35 ponajboljih meteo fotografija koje prikazuju svu raskoš atmosferskih utjecaja na prekrasne istarske pejzaže – od planinskog lanca Ćićarije do mora i voljenog mu Umaga. Raznolikost meteoroloških motiva proizlazi iz zaljubljenosti autora u meteorologiju, planinarenje i prirodu općenito.

Ova izložba je i svojevrsna posveta pokojnom Milanu Sijerkoviću, našem proslavljenom meteorološkom stručnjaku, čiji rad autor izložbe iznimno cijeni, a imao je i čast osobno osobno upoznati g. Sijerkovića. Milan Sijerković je 2008. godine izdao knjigu pod nazivom ‘Istarska meteorološka knjižica’, opsežno stručno djelo iz područja meteorologije, prvo i jedino takvo djelo za područje Istre, a ovu izložbu slobodno možemo nazvati fotografskom “istarskom meteorološkom knjižicom”, koja u sebi sadrži meteorološki “nakit” poput munja, pijavica, karakterističnih skupina oblaka, utjecaja orkanske bure i juga te mirne i spokojnije motive poput prekrasnih zalazaka Sunca. Otuda i naziv izložbe koji sam po sebi govori kako izložba predstavlja raspon između dramatičnih i spokojnih meteoroloških motiva.

Boris Baran je član Udruga fotografa Fotovun od njenog samog osnivanja i nagrađivani fotograf koji je izlagao na brojnim skupnim izložbama, a ovo je njegova druga individualna izložba. Od dobivenih nagrada vrijedi izdvojiti nagradu “Romolo Venucci” 2016. godine na natječaju za umjetnost i kulturu Istria Nobilissima, koji svake godine organiziraju Talijanska unija i tršćansko Narodno sveučilište, u kategoriji vizualnih umjetnosti (fotografija). U 2016. godini je s pejzažnom fotografijom Motovuna pod nazivom „Jutro iz snova“ pobijedio na foto natječaju ‘Kreativan pejzaž’.

Za prigodnu glazbenu podlogu pobrinuti će se Andrea Pongrac, glazbenik iz Vižinade, koji će svečanost otvorenja izložbe pratiti melodičnim zvukovima jedinstvenog i rijetkog instrumenta pod nazivom ‘Handpan’. Handpan ili drugim nazivom Hang je noviji instrument koji je napravljen 2000. godine u Švicarskoj. Odmah je postao popularan zbog svog prekrasnog i misterioznog zvuka i jedinstvenih skala, a ovom će prilikom savršeno upotpuniti dinamičnu meteorološku tematiku izložbe.

Izložba ostaje otvorena do sredine lipnja i sastavni je dio projekta „Doživljaj Motovuna!“ te ju se može razgledati svakoga dana od 9 do 17 sati. Ulaz na svečano otvorenje izložbe je besplatan, izvijestili su iz Motovuna.

https://ipress.rtl.hr/istra/58662-u-motovunu-svecano-otvorenje-izlozbe-ne-vrijeme-u-istri

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.