U nedjelju Dan otvorenih vrata agroturizama Istre 2011

Drugi po redu Dan otvorenih vrata agroturizma Istre održati će se u nedjelju, 6. studenog godine u vremenu od 11:00 do 18:00 sati. Manifestaciju organizira AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, Istarske županije i Turističke zajednice Istarske županije.

Kako su najavili u AZRRI-ju  u nedjelju će svoja vrata otvoriti 11 seljačkih domaćinstva koja će nuditi tipična jela njihovog podneblja spremljena po tradicionalnim recepturama vlasnika seoskih domaćinstava. Program će biti upotpunjen i sa raznim radionicama starih zanata u sklopu pojedinih seljačkih domaćinstava. Prošlogodišnje, premijerno izdanje manifestacije privuklo je respektabilan broj posjetitelja, pa se ove godine očekuje još veći odaziv.

Cilj navedenog projekta „Dan otvorenih vrata agroturizma Istre“ je promovirati seoska domaćinstva i njihovo imanje te istarsku gastronomiju kao zaštitni znak ruralnog prostora sa svrhom da nadrastu regionalni značaj i postanu međunarodno zanimljiva destinacija.

Svi posjetitelji Dana otvorenih vrata agroturizma Istre, moći će kod svakog agroturizma pronaći evaluacijsku anketu koju će ispuniti sa pitanjima vezana za samu manifestaciju te gostoljubivost i  kvalitetu samih seoskih domaćinstava.

Manifestaciji su se priključili agroturizmi mahom sa područja središnje i sjeverne Istre. U tim će se agroturizmima u nedjelju moći naručiti meni po promotivnoj cijeni od 50 kuna. Posjetitelji će tako za 50 kuna moći dobiti cijeli slijed jela te 2 dcl pića i kavu uz desert.

Što je gdje menijima:
Agroturizam Dešković će posjetiteljima ponuditi jotu, fuže s domaćom kokošom, salatu od rokule i krumpira i kolač od svježeg sira. U Gologoričkom dolu, u aguroturizmu Dol će se nuditi njoki s divljači, radić s pažulon i ocvirki te fritule. Kod njih će se također provesti pilot projekt “djeca na seoskom imanju” – razotkrivanje flore i faune obiteljskog imanja Stojšić uz trdicionalnu muziku Dua Pernić i Anđelini.

Tradicionalni istarski meni ponuditi će agroturizam Dušani, gdje će se moći jesti njoki i pljukanci sa šugom od kokoše, sezonska salata te cukerančići i kroštule kao desert. Radionica starih zanata održati će se u agroturizmu Ferlin, gdje će na meniju biti makaruni ili njoki sa šugom od domaće kokoši ili domaćeg goveda uz cukerančiće ili kroštule kao desert. Njoki s divljači biti će na meniju i u agroturizmu Gradina gdje će se uz njih moći dobiti kiseli kapuz na salatu i domaći kolač.

Agroturizam Jadruhi ponuditi će pečenu patku s krumpirima, rižot od gljiva, sezonsku salatu te štrukolo. Zanimljiv meni nuditi će se u agroturizmu Montižel kod Grožnjana. Glavno jelo biti će  štrucade s pilećim odreskom u umaku od salvije i cuki, a predjelo juha od cuki te prilog kruh od cuki.Sve to uz kroštule kao desert. Agroturizam Ograde u Katunu lindarskom na programu uz meni ima još edukativni prikaz korištenja i konzumacije te rada s kukuruzom. A na meniju su palenta po starinski, kobasice i kapuz te desert domaće slastice. Najsjeverniji agroturizam uključen u manifestaciju, San Mauro u Momjanu na meniju će imati bišteku od boškarina u umaku od maslina. Prilog je restani krumpir, a desert torta od sira. U agroturizmu posjetitelji će moći prisustvovati prezentaciji proizvodnje ovčjeg sira i imanja obitelji Cetina, dok će na meniju biti kunelić na padelu, palenta s rokulom i Štrudla od sira. Zagrebnjak i njoki sa šljivama, salata od sezonskog povrća i pečeno voće u teranu moći će se dobiti u agroturizmu Štifanić.

U AZRRI-ju napominju da se tijekom Dana otvorenih vratiju agroturizama Istre neće primati rezervacije i nuditi će se isključivo promotivni meni.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.