U Novakima srušen kameni križ

Novaki - kameni križNovačani su se potrudili prošlog vikenda lijepo organizirati svoju feštu Olderšovu, koja se prvotno trebala održati pretprošlog vikenda, ali je odgodena zbog kiše. Umjesto da ujutro prvog radnog dana zadovoljno prepričavaju kako je bilo i tko je sve bio, morali su pozvati policiju.

Stari kameni križ u središtu mjesta osvanuo je polomljenih i na tlo srušenih krakova. Na križu je još sasvim lijepo čitljiv natpis koji ukazuje na to da su ga preci današnjih Novačana podigli 1891. godine.
– Tu je bilo plesi i plesi, kad se asfaltiralo i kamioni i valjci su pasivali, ma križ se nikad ni maka, s ogorčenjem pripovijeda Rinaldo Šestan. Susjedi Mauro Jačić i Franko Travalja iz pabiraka glasina sakupljenih po selu pokušavaju rekonstruirati što se dogodilo. Nedaleko od križa doista je
plesni podij, plesna zabava u nedjelju navečer potrajala je do duboko u noć, a na omanjem
placu oko križa okupljali su se mladi. Nitko nije neposredno vidio, ali čuli su od drugih prepričavanja da su se “neki mladići” vješali o krakove kamenog križa, i vremešni je spomenik pod teretom popustio. U susjednim se kućama čulo da je “nešto zarompalo”, neki čak kažu da su nakon incidenta mladi i dalje sjedili oko križa kao da se ništa nije dogodilo, a svi su bili nepoznati, “neki furešti”, ili se u mraku nije dobro vidjelo tko su.
Lokalna ili furešta mularija, sasvim je svejedno, slažu se Novačani, ovaj bezobrazni vandalizam nedopustiv je i čin je krajnjeg nepoštivanja nasljeda koje su ostavili stariji, pa se svi nadaju da će policija, koja je u ponedjeljak ujutro obavila očevid, pronaći počinitelje.

Davor Šišović / Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.