U novu pedagošku i školsku godinu kreće više od 2.600 djece i mladih

Kako bi prezentirali nove aktivnosti i ključne projekte odgojno-obrazovnih ustanova pred sam početak pedagoške/ školske 2018./2019. godine Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić sa suradnicima susreo se danas (30. kolovoza) s ravnateljima i ravnateljicama Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin, Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile te Pazinskim kolegijem klasične gimnazije.

Krulčić je istaknuo kako odgoj i obrazovanje smatra prioritetom cjelokupnog društvenog i ekonomskog razvoja te kako je horizontalna suradnja na lokalnoj razini  i razmjena informacija, ideja i planiranja aktivnosti od iznimne važnosti.

Uz podršku i su/financiranje odgojno obrazovnih ustanova kojima je Grad Pazin osnivač , podrška obitelji/roditeljstvu jedna je od ključnih demografskih mjera. Tako Grad Pazin sufinancira nabavku udžbenika za učenike prvih razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin za učenike koji imaju prebivalište na području Grada Pazina u iznosu od 500,00 kn po svakom učeniku. U ovu je školsku godinu na području Grada Pazina (MŠ Pazin, PŠ Trviž i PŠ Kašćergakrenulo 85 prvašića, u odnosu na 77 prošle godine .

Planira se uvođenje dodatne jedne grupe produženog boravka te se broj dosadašnjih grupa povećava sa 3 na 4 što obuhvaća otprilike oko 100 djece. Aktivnost se odnosi na financiranje plaća učitelja produženog boravka u MŠ Pazin za učenike osnovne škole od 1. do 4. razreda.

Nastavlja se  provođenje projekta INkluzivne škole 5+; preko kojeg će biti zaposleno 49 pomoćnika u nastavi u 10 odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Labina, Pazina, Poreča, Rovinja i Umaga za 50 učenika s teškoćama u razvoju. U OŠ Vladimira Nazora Pazin osigurano je zapošljavanje 8 pomoćnika u nastavi za 8 učenika s teškoćama u razvoju.

Od ove godine uvodi se izvannastavna aktivnost – građanski odgoj i obrazovanje koje će krenuti s provođenjem u 5. razredima MŠ Pazin.

U 2018. godini nastavlja se sa stipendiranjem učenika srednjih škola i studenata.  Na dan 30. lipnja 2018. godine Grad Pazin je stipendirao 15 učenika i 50 studenata. Iznos stipendija za učenike je 550,00 kn, a za studente 700 kn mjesečno (10 mjeseci). Do 30. rujna raspisan je novi natječaj za 5 učeničkih stipendija, a do kraja listopada 2018. za novih 20 studentskih stipendija.

Ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin Zdenka Turkalj Čohilj istaknula je kako je u ovoj školskoj godini  upisano ukupno 1.257 učenika. Od toga s područja Grada Pazina upisano je 710 učenika, što je za troje učenika više nego li prošle godine. Uvodi se informatika u 5. i 6. razrede stoga je naglasak bio na nabavci opreme. Od značajnih radova sanirano je krovište u PŠ Motovun, dok se za jesen priprema energetska obnova PŠ Tinjan, koja je krenula s provedbom. U Glazbenom odjelu bilježi se veći broj polaznika (102) u odnosu na prošlu godinu 97 učenika, a novina je i to što imamo novo odjeljenje i novog učitelja trube. Nastavlja se u ovoj godini s izradom projektne dokumentacije za dogradnju Matične škole u Pazinu. Od problema ističe se problem stručnjaka logopeda i nastavnika iz matematike i fizike. OŠ sudjeluje u brojnim projektima poput školske sheme odnosno dodjelu besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, osiguravanje prehrane preko Zaklade „Hrvatska za djecu“, eko škole, e- twinning, zavičajne nastave i dr.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin Vesna Rusijan istaknula je kako je ove godine u Dječji vrtić „Olga Ban“ Pazin upisano ukupno 520 djece, najveći broj do sada. Od toga 316 (ili 61%) na području Grada Pazina. Uočava se sve trend  porasta interesa roditelja za upis u rane i predškolske programe odgoja i obrazovanja i to posebno za jasličku dobnu skupinu. Stoga se, u suradnji s Gradom, razmatra mogućnost uvođenja još dvije jasličke skupine. Istovremeno prijavljen je projekt dogradnje „Gornjeg vrtića“. Uz to, odobrena su sredstva od 70.000,00 kuna od strane Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike za  izradu projektne dokumentacije za dogradnju Donjeg vrtića. Time bi bili zadovoljeni svi uvjeti sukladno Državnom pedagoškom standardu i dostignuti tzv. Barcelonski ciljevi, kojima bi članice EU-a godine trebale doseći cilj od najmanje 90% djece od 3 godine do obvezne školske dobi obuhvaćene predškolskim programima, te 33% djece u dobi do 3 godine. Naglasila je kako je sve veći broj djece koja se upisuju s teškoćama u razvoju te kako je u budućnosti potrebno planirati uključivanje tzv. trećih odgojitelja u cilju razvoja inkluzivnog odgoja i obrazovanja. Osim toga upravo za djecu s teškoćama u razvoju nedostaje i stručnih radnika logopeda i edukacijskih rehabilitatora. Od projekata naglasila je projekt zavičajne nastave i Erasmus plus.

Ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin Josip Šiklić naglasio je kako je u ovoj školskoj godini upisano 649 učenika te da je zbog ograničenja na maksimalno 24 učenika u razredu taj broj nešto manji nego li prethodnih godina. Nabavljena je informatička oprema i uređene učionice. Dovršeno je i idejno rješenje za dogradnju Gimnazije i strukovne škole koje je usklađeno s projektom dogradnje Osnovne škole. Među brojnim projektima ističe se projekt razmjene učenika i nastavnika Erasmus +, te međunarodni projekt „Svi smo važni“, kao i suradnja s Hrvatskom gimnazijom u Budimpešti i Ljubljani, zavičajne nastave, e – twinning i dr.  U 2019. godini planira se obilježavanje značajnog datuma 120. obljetnice rada i djelovanja Gimnazije u Pazinu.

Ravnatelj Pazinskog kolegija Alejandro Castillo Jimenez istaknuo je kako je u ovoj godini upisano 196 učenika, od toga 151 će koristiti i smještaj u učeničkom domu. Uz odlične rezultate koje postižu učenici, naglasio je i važnost izvannastavnih aktivnosti i projekata poput zavičajne nastave, nastavak provedbe projekta „Kolegij-prijatelj zajednice“, humanitarni rad, razmjene s učenicima iz Danske, Belgije, Italije i dr. Ove godine radilo se na prilagođavanju pristupa Kolegiju za osobe s invaliditetom. U prosincu 2018. godine obilježit će se značajna obljetnica 25. godina od osnutka Pazinskog kolegija o čemu će se javnost pravovremeno informirati.

www.pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.