U Pazin dolaze najbolji jahači daljinskog jahanja

konj1.jpgTjedan dana ostalo je do prve utrke daljinskog jahanja Croatia cupa čime se otvara ovogodišnja natjecateljska sezona. Jahači su se cijelu zimu revno spremali, a u subotu su se okupili na Ranchu Barba Tone u Manjadvorcima kako bi se podsjetili i utvrdili nova pravila na utrkama. Predavanja su im držali suci daljinskog jahanja i veterinari koji budnim okom prate svaku utrku kako bi spriječili i najmanju mogućnost da se ove plemenite životinje iscpljuje iznad svojih granica.

Naime, konjičke utrke izdržljivosti uglavnom se trče po etama od oko 20 kilometara, ovisno o ukupnij kilometraži koju jahači par mora prijeći. Svakih 20-tak kilometar postavljena su veterinarska vrata gdje veterinari pregledavaju konje i u slučaju bilo kakve ozlijede ili previsokog otkucaja srca (najviše može biti 56 otkucaja u minuti) jahači par se isključuje iz natjecanja. Manje utakmice trče se od 20 do 40 kilometara, a ostale rastu i iznad 120 kilometara u danu.

Lani su Istrijani svoju nadmoć pokazali u Balkanskoj ligi u kojoj se pretrči najviše kilometara. Slavili su Željko Radola na grlu Wolf iz KK Manjadvorci. Svake godine sve više jahača se licencira za ovu disciplinu koja u Hrvatskog egzistira pet godina. Kako konkurencija raste, tako se letvica strogih pravila uzdiže i sve je teže doći do trona. Za tjedan dana u subotu 10. ožujka jahači iz cijele Hrvatske okupirat će Pazin i krenuti u pohod za osvajanje prestižnog Croatia cupa, javljaju iz KK Manjadvorci.

ipress.hr

7 komentara na “U Pazin dolaze najbolji jahači daljinskog jahanja”

 1. rompiskatula napisao:

  A koja je trasa koju jašu, kadi ih se more vidit??

 2. Prolaznik napisao:

  zna ki kako označavaju stazu?su to one plave trake koje su po svim šumama i stazama?katun lindarski,lindar,limska draga,prema žminju,sv. petru… sve je puno traka…Će stavit još par sto da se najde…

  1. horserija napisao:

   mislis na ono smece po boskama? mislim da bi takvi prirodnjaci mogli stavit neke prirodnije oznake (od drva i sl.) ili ove pokupit ih nakon natjecanja

 3. pz napisao:

  ooo da da..plave-prave prirodne!i sve bi bilo ok da ih pokupe.a di je šumarija, lovačka društva…(koja zatvaraju oči)??

  1. Brljafa napisao:

   Ejjj, bez panike, kad oni naprave prvu utrku dobro označe sa plavim i crvenim trakama i onda to puste sljedećih 10-15 godina da moru trenirat i da ne moraju stavljat drugi put, lakše im je.

 4. zagor napisao:

  Za tjedan dana u subotu 10. ožujka jahači će okupirat Pazin. Ta subota 10.03.2011. ne postoji u kalendaru.

 5. milica napisao:

  lipa naša istra samo neka nan dura
  ma neće s takovemi škovacami

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.