U pazinskoj gimnaziji učenici i profesori zamijenili uloge

foto: Glasistre.hrProjekt »Na naš način«, kada jednom u godini učenici pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile preuzimaju uloge profesora, pedagoga, psihologa, ravnatelja, programera, tajnika, kućnih majstora, portira i čistačica, po osmi je put jučer postigao cilj – poboljšanje komunikacije učenika i profesora.

Ove je godine bilo mnogo lakše organizirati projektni dan jer su se učenici rado uključili te nismo nikog morali nagovarati, rekla je predsjednica vijeća učenika Nina Lanča. Pripreme su trajale dva tjedna, a koordiniralo ih je spomenuto vijeće. Za pojedine se funkcije sastajala učenička komisija, koja je razmatrala životopise, motivaciju te odabirala učenike. Tako je ovogodišnja jednodnevna ravnateljica postala Monika Udovičić.

– Naporno je koordinirati sve učeničke aktivnosti. No, smatram da učenici ovako bolje shvaćaju probleme učitelja i obrnuto, rekla nam je Udovičić.

U ulozi predavača našlo se 119 učenika i to iz 17 predmeta.
– Održao sam redovan sat u stilu našeg profesora jer je s latinskim teško improvizirati. Dijelio sam i ocjene koje vrijede, ali svi su jako dobro znali, pa su dobili četvorke i petice, rekao je jednodnevni profesor latinskog Alen Zgrablić.
»Profesorice engleskog jezika« Martina Štefanić i Ena Brajković rekle su da su učenike podijelile u timove koji su predstavljali turističke agencije.

– Naša dramatizacija »Romea i Julije« ispala je tragikomična. Tragični ljubavnici su se ubili popivši otrov za štakore, izjavila nam je »profesorica hrvatskog« Antonija Šestan.

– Ovo je mogućnost da pokažemo profesorima na koji način želimo da se predavanja održavaju, rekla je »profesorica kemije« Ines Drašković, dok učenica Ivana Krnjus smatra da je ovo dobar način opuštanja od školskih briga.

– Udžbenici nisu dovoljno jasni, pa sam potrošila tri sata da bih pripremila učenice da jednostavno objasne presloženo gradivo, kritizirala je neprimjerene udžbenike profesorica Roži Šiklić.

U popodnevnom zabavnom programu uz školsku plesnu skupinu učenicima se predstavio novi školski bend u kojem sviraju Arian Santrač, Elvis Melkić, Luka Brumnić, Iva Gortan, Eva Ivančić, Alex Brajković i Vedran Žiković. Prvi se put održalo školsko ekipno natjecanje iz matematike – Team PlayMath, u kojem je pobijedila ekipa Euler: Martina Tanković, Manuela Činko, Matea Roce i Aleksandar Bibulić, druga je bila skupina Tales, a treća De’Moivre.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.