U PAZINU IH JE SVE MANJE: Najveći centar središnje Istre gubi 42 osobe godišnje

Prema idejnom projektu iz ožujka 2018. godine cjelovita izgradnja Doma za starije osobe koštala bi 49 milijuna kuna s PDV-om, kazala je gradska pročelnica Nevija Srdoč dodavši da bi 2019. godine trebao biti gotov glavni izvedbeni projekt

Može li nakon prosinca, i siječanj biti veseo, pitala je Suzana Jašić (SDP) na preksinoćnjem zasjedanju pazinskog Gradskog vijeća pročelnicu za društvene djelatnosti Neviju Srdoč. Napomenuvši da u siječnju nema događanja ni društvenih sadržaja, pa bi gradske ustanove trebalo potaknuti u tom smjeru. Pročelnica Srdoč joj je odgovorila da gradske ustanove nude određeni sadržaj za djecu u tom periodu, ali i da je svaki konstruktivni prijedlog dobrodošao.

Trend je pada broja stanovnika

Najavila je mogućnost izrade vodiča koji bi roditeljima i djeci sugeriralo u koje se sve aktivnosti može uključiti. Jašić je također zanimalo na koji način Usluga Odvodnja zbrinjava mulj iz pročistača. Odgovor će dobiti naknadno, jer voditeljica pročistača Mirjana Galant nije bila prisutna.

S obzirom da je izgradnja Doma za starije osobe bila najavljena u 2018. godini Borisa Demarka (SDP) je zanimalo kada će Grad Pazin započeti s izgradnjom te koja je sadašnja procjena troškova gradnje. Prema idejnom projektu iz ožujka 2018. godine cjelovita izgradnja doma, koja uključuje i drugu fazu, koštala bi 49 milijuna kuna s PDV-om, odgovorila je pročelnica Srdoč dodavši da bi 2019. godine trebao biti gotov glavni izvedbeni projekt nakon provedene javne nabave. Nadaju se da bi dotad Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku moglo otvoriti natječaj za takav projekt, a u suprotnom će se Grad kreditno zadužiti.

Gradski su vijećnici jednoglasno potvrdili četvrte izmjene i dopune provedbenog urbanističkog plana Dršćevka 2. Njime se omogućuje uređenje zelene površine i dječjeg igrališta u Šantelinoj ulici, te da se omogući dogradnja dječjeg vrtića, a uz sportsko igralište da se omogući izgradnja niže prizemne građevine. Vijećnici su također prihvatili izvješće o stanju u prostoru grada Pazina od 2014.do 2017. U njemu je dana procjena broja stanovnika od popisa 2011. do 2017. godine, pa se tako procjenjuje da na području grada 2017. godine živi 8.363 stanovnika, dok ih je 2011. godine živjelo 8.617 što ukazuje na daljnji pad broja stanovnika.

Nezaposlenost pala ispod tri posto

– Uzimajući u obzir negativni prirodni prirast i negativni migracijski saldo, broj stanovnika grada Pazina od 2011. do 2017. godine, smanjio se za ukupno 254 osoba, odnosno 42 osobe godišnje, stoji u izvješću. Prema indeksu razvijenosti, Pazin spada u najvišu, osmu kategoriju gradova i općina. Prosječan broj stanovnika prema broju stanova iznosi prosječno za cijelo područje grada Pazina 2,3 stanovnika po stambenoj jedinici.

Hani Glavinić (IDS) je kazala da se Pazin od 1991. godine suočava s trendom pada broja stanovnika za razliku od Istarske županije, ali i starenjem stanovništva. Zanimalo ju je što se poduzima da se suzbije taj trend, na što joj je izrađivačica izvješća Sandra Jakopec iz tvrtke Ape, kazala da u čitavoj unutrašnjoj Istri pada broj stanovnika, ali da ohrabruju pozitivni prirodni prirast zadnjih dvije godine.

– Moramo se uvijek vratiti na nekakav prapočetak, kada je na području grada Pazina bilo više radnih mjesta nego stanovnika, do onih turbulentnih devedesetih koje su zahvatile jugoslavenski “Brexit”, a koji nije prošao tako đentlmenski, i koji je ostavio tragove u pretvorbi koja je uvelike utjecalo na pazinsko gospodarstvo, kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Podsjetio je kako je tvornica Pazinka imala između 1.500 i 1.800 radnih mjesta, Puris čak 1.000 radnih mjesta, a Istraplastika 500 radnih mjesta. Njihova se propast snažno odrazila na sam grad. Krulčić je kazao da se ipak danas te poduzetničke zone uspjelo revitalizirati, a i nezaposlenost je u Pazinu sada pala ispod tri posto.

Nema više ljetovanja u Špadićima

Vijećnici su amenovali odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja radne zone Pazinka 3. Radi se o građevinskom zemljištu površine 3,5 hektara preko puta asfaltne baze uz državnu cestu Pazin-Poreč. Vijećnica Jašić je tražila objašnjenje za koju se namjenu plan donosi.

– Trenutno ne postoji investitor za ovu zonu, odgovorio je gradonačelnik Krulčić napomenuvši da bi s ovim planom bili jedan korak bliže realizaciji investicije na tom području.

U prvom čitanju visina gradskog proračuna za 2019. godinu postavljena je na 109,7 milijuna kuna. Najveća stavka odnosi se na izgradnju novog autobusnog kolodvora (18,4 milijuna kuna) u suradnji s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, ali i dogradnje dječjeg vrtića (6,5 milijuna kuna).

Borisa Demarka je zanimalo zašto u proračunu nema obnove dječjeg odmarališta Špadići koje je zbog nesigurnosti objekta bilo zatvoreno tijekom proteklog ljeta. Pročelnica Srdoč je odgovorila da je napravljen glavni projekt obnove (procjena obnove iznosi 2,9 milijuna kuna), ali da se trenutno promišlja neki drugi oblik javno-privatnog partnerstva kako bi se odmaralište koristilo tijekom čitave godine kao hostel. Ni ovog ljeta tako pazinska djeca neće odmarati u Špadićima, ali je zauzvrat organizirano kampiranje na Pazinčici. (Anđelo DAGOSTIN)

1 komentara na “U PAZINU IH JE SVE MANJE: Najveći centar središnje Istre gubi 42 osobe godišnje”

  1. Marijo napisao:

    Ja rojen san zgor potoka, zgor potoka di je grad….

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.