U Pazinu obilježen franjevački blagdan Rim

mazoretkinje_pazin_2014Tradicionalni franjevački blagdan Rim danas je u Pazinu obilježen prema polutisućljetnoj tradiciji hodočašćem i svečanom koncelebiranom svetom misom u crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije pazinskog franjevačkog samostana, koju je uz asistenciju većeg broja istarskih svećenika, predvodio porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša.

Vremenske neprilike minulih dana uzele su i danak ovom tradicionalnom pazinskom vjerskom događaju: iako je osvanuo lijep i sunčan dan, tlo je u vrtu franjevačkog samostana bilo prenatopljeno kišama iz prethodnih dana, pa su prvi put nakon niza godina zbog blata izostali tradicionalna procesija u kojoj se nosio kip Blažene Djevice Marije, i misa na otvorenom u samostanskom vrtu.

Kako na franjevački blagdan Rim, koji se drugdje u svijetu zove Porcijunkula ili Gospa od Anđela, vjernici iz šire okolice u velikom broju hodočaste u pazinski franjevački samostan, samostanska je crkva bila premalena da primi sve vjernike, pa su mnogi slušali misu u samostanskim hodnicima ili dvorištima. Središnji crkveni dio pazinskog Rima najavila je jutarnja povorka pazinskih mažoretkinja i gradske Limene glazbe, koji su uz zvuke budnica i koračnica prošli središtem grada od Spomen doma do Starog trga, podno Franjevačkih stuba kojima se prilazi samostanu. Glazba se zatim vratila na Trg slobode i održala prigodni koncert.

Na ovom glavnom pazinskom trgu, kao i na drugim gradskim trgovima, podizale su se pozornice, postavljala ozvučenja i šankovi za večernji, pučki dio svečanosti pazinskog Rima, za koji je pripremljen bogati glazbeni i zabavni program i za starije i za mlađe. Naime, crkveni se dio blagdana Rim uvijek obilježava na sam blagdan, 2. kolovoza, a pučki dio ove svečanosti uslijedio bi prve subote nakon, a ove su se godine prvi put termini najveće pazinske crkvene i pučke fešte – poklopili.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.