U Pazinu obilježena 68. obljetnica sjedinjenja Istre s domovinom

Svečanom sjednicom pazinskoga gradskog vijeća danas je obilježena 68. obljetnica sjedinjenja Istre s maticom zemljom i 20. obljetnica donošenja Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Predsjednik gradskog vijeća Stjepan Gabrić podsjetio je da je u rujnu 1943., nakon 25 godina talijanske okupacije i 20 godina ropstva pod fašizmom, okružni narodnooslobodilački odbor istarskom narodu i svijetu objavio da se Istra priključuje matici zemlji te proglašuje ujedinjenje s “ostalom našom hrvatskom braćom”. Time je istarski narod pokazao odlučnost u borbi za svoje nacionalno oslobođenje i opredjeljenje te da će stečenu slobodu braniti svim sredstvima, kazao je Gabrić.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić naglasio je kako su događaji u Pazinu u rujnu 1943., koji su poslije potvrđeni na sjednici Sveistarskog sabora 25. rujna također u Pazinu, zapisani kao najsvjetliji trenutci u istarskoj povijesti u prošlome stoljeću.

“To svjedoči i odluka Hrvatskog sabora iz 2005. kojom je 25. rujna, kao povijesni dan, kad su u Pazinu donesene odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom, proglašen spomen-danom Republike Hrvatske, a u Istri se slavi kao Dan županije”, istaknuo je Krulčić.

Govoreći o sadašnjem trenutku grada Pazina, kazao je kako gospodarska kriza negativno utječe na poslovanje poduzetnika i standard građana, pa i gradske financije. Unatoč tomu, dodao je, nastavljaju se provoditi programi važni za cjelokupno pazinsko gospodarstvo, pa se tako nastavlja gradnja i uređenje komunalne infrastrukture, uređuje se i oprema poslovna zona Ciburi, a provode se i mjere pomoći poduzetnicima.

“Unatoč otežanim uvjetima poslovanja rezultati zadovoljavaju. Stoga i u daljnjem radu očekujem potporu građana koji će putem vijeća svojih mjesnih odbora promicati zajedničke interese važne za kvalitetniji život svih građana Pazinštine”, zaključio je Renato Krulčić.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.