U Pazinu održan prijem za delegaciju AP Vojvodine

pazin_s_motelaIstarski župan Valter Flego i zamjenica predsjednika Skupštine Istarske županije Tamara Brussich u petak su, 25. rujna, u Pazinu, održali prijem za delegaciju AP Vojvodine, na čelu s predsjednikom i generalnim sekretarom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom i Miloradom Gašićem.

Župan Flego, tom se prilikom, osvrnuo na izuzetnu turističku sezonu i najznačajnije istarske projekte, poput izgradnje Opće bolnice u Puli, sveučilišnog doma i menze, Centra za gospodarenje otpadom i Sustava za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta u Valturi. Napomenuo je i kako Istra bilježi značajan pad stope nezaposlenosti, koja trenutno iznosi oko 4,8%.

„Ono čime nismo zadovoljni je centralizirani državni sustav, koji koči daljnji razvoj. Imamo cijeli niz potencijalnih investitora i spremnih projekata, ali se oni presporo realiziraju. Ako se ne otvorimo kapitalu i pojednostavimo procedure, kapital će nas zaobići“, kazao je župan Flego naglasivši kako se Istra snažno zalaže za decentralizaciju.

O sličnim iskustvima u AP Vojvodini govorio je predsjednik Skupštine Ištvan Pastor koji je komunikaciju državne i lokalne razine ocijenio kao Don Quijotovu borbu. Dodatni problem je, smatra Pastor, i sveopća kriza te nedostatak značajnijih europskih izvora financiranja. Naime, dosadašnjih dobivenih 10 milijuna eura EU sredstava nisu mogli značajnije promijeniti situaciju. Međutim, uskoro se očekuje početak pregovora s Unijom pa će mogućnosti biti veće. Na temu EU fondova, pisanja i implementacije projekata osvrnula se i pročelnica UO za europske poslove i međunarodnu suradnju Patrizia Bosich.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.