U Pazinu održana prva sjednica Radnog tima za uređenje vodotoka Pazinčice

2Danas je u Maloj vijećnici Grada Pazina održana prva sjednica Radnog tima za uređenje Pazinčice u kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Pazina, Hrvatskih voda, Nature Histrice, TZ Središnje Istre i Građanske inicijative (Zvjezdana Bertetić, koordinatorica Tima, Dragan Družeta, Nenad Ardalić, Radenko Sloković, Martin Čotar, Slavko Brana i Aleksandar Kružić).

U raspravi je dan osvrt na projekt Hrvatskih voda „Uređenje vodotoka Pazinčice uzvodno od mosta „Rijavac“, na rezultate javne rasprave, a razmatrana je i Peticija Građanske inicijative „Naš Potok“.

Članovi su se usuglasili da je osnovna zadaća Tima osmisliti i predložiti Nacrt plana upravljanja vodotokom Pazinčice. S obzirom na obimnost i složenost dokumenta dogovoreno je da će se u prvoj fazi izraditi Nacrt plana upravljanja vodotokom Pazinčice u dijelu koji je zaštićen, odnosno spada u Ekološku mrežu Republike Hrvatske (dio od željezničkog mosta do Pazinske jame), a u drugoj fazi će se obuhvatiti gornji dio vodotoka.

Vezano na projekt Hrvatskih voda „Uređenje vodotoka Pazinčice uzvodno od mosta „Rijavec“ te rezultata javne rasprave zaključeno je da do donošenja Plana upravljanja vodotoka Pazinčice, Hrvatske vode neće poduzimati nikakve radnje na tom području.

Dogovoreno je da će se sjednice Tima održavati jednom mjesečno i to utorkom u 14:00 sati, te da člana Tima može zamijeniti druga osoba u slučaju da je član Tima u nemogućnosti prisustvovati sastanku, uz obvezu da o toj okolnosti pravovremeno obavijesti sazivača sastanka. O radu Tima, a posebno o ključnim odlukama za zaštitu vodotoka javnost će se pravovremeno obavještavati. Dogovoreno je da se nadležnim tijelima Grada dostavi prijedlog da se akt o imenovanju članova Tima dopuni podatkom koga član predstavlja.

Na sjednice Tima pozivati će se, prema potrebi stručne osobe i dionici koji bi mogli surađivati ili sudjelovati u izradi Nacrta plana uređenja vodotoka Pazinčice.

U ovom važnom projektu svoj su zajednički interes udružili Grad Pazin, Građanska inicijativa „Naš Potok“ i zainteresirani građani. Održana je javna prezentacija projekta Uređenja korita vodotoka „Pazinčice“ uzvodno od mosta „Rijavec“ („Sv. Jožef“) – prijedlog Hrvatskih voda – krajem prošle godine do mogućnosti sudjelovanja građana u prijedlogu uređenja vodotoka „Pazinčice“ nizvodno od mosta „Dušani“. Građanska inicijativa „Naš Potok“ pokrenula je Peticiju pod nazivom „Protivim se projektu Hrvatskih voda kojim se planira kanaliziranje vodotoka Pazinčice, koju je podržalo 1989 osoba. Organizirano je javno predavanje priznatog hrvatskog i svjetskog hidrologa prof. emeritusa dr. sc. Ognjena Bonaccija na temu „Otvoreni vodotoci – o obnovi/suvremenoj regulaciji otvorenih vodotoka“ u siječnju ove godine.

Na idućoj sjednici Radnog tima govoriti će se o problemu čišćenja Pazinske jame uz predstavnike speleološkog društva.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.