U Pazinu održana svečana sjednica u povodu Dana Istarske županije

Svečanom sjednicom županijske skupštine danas je u Pazinu obilježen sutrašnji Dan Istarske županije koji se slavi u povodu rujanskih odluka iz 1943. o sjedinjenju Istre, Rijeke i Zadra i pripadajućih otoka s maticom domovinom Hrvatskom.

Istaknuvši kako su rujanski događaji najsvjetliji dio povijesti Istre, istarski župan Ivan Jakovčić je kazao dao se upravo iz istarske povijesti može puno naučiti i mnogo toga “projektirati u budućnost”.

“Rujanski događaji iz 1943. su svakako najbolji primjer želje za slobodom i hrabrosti jedne generacije”, rekao je Jakovčić dodavši kako se Istra “ne može voditi kako to sebi neki zamišljaju, odnosno čvrstom rukom”, nego “isključivo odlučno ali demokratski”.

“Nikad neću prihvatiti pod krinkom nekakve štednje i racionalizacije logiku jedna regija, jedna banka, jedan vođa. Istra neće nikada prihvatiti nikakve lažne priče o navodnim racionalizacijama a da onda to bude povod za još veće bogatstvo onih koji su ionako već dovoljno bogati”, poručio je Jakovčić.

Premda je situacija zbog gospodarske krize iznimno teška, kako je kazao župan, Istra neće odustati ni od jednog razvojnog projekta.

“Istra se ne predaje, izdržat ćemo ovu krizu i ovaj izazov jer se nikada nismo predavali. Takvo izazovno stanje dodatni je motiv i za kreativnost i za inovativnost i stoga Istra neće odustati od ni od jednog razvojnog programa”, kazao je Jakovčić koji očekuje da vlada bude spremna prihvatiti sva ona rješenja koja su “realna i moguća u realizaciji”.

“Stoga sada od vlade tražimo brzu i jasnu odluku da konačno građanima Istre kažemo kada možemo pristupiti početku radova na izgradnji nove bolnice u Puli”, naglasio je Jakovčić.

Predsjednik skupštine Istarske županije Dino Kozlevac pozvao je vladu da, kako je kazao, “vrati borcima narodnooslobodilačkog rata nepravedno oduzeta prava”. Smatra kako bi se “tako dokazalo da Deklaracija o antifašizmu koju je donio Hrvatski sabor nije samo deklarativne naravi i za vanjsku upotrebu, nego da je sastavni dio života i ponašanja u Hrvatskoj”.

Prije svečane sjednice županijske skupštine izaslanstva Istarske županije i SAB-a položila su vijence na središnji spomenik u Parku narodnog ustanka u Pazinu.

Hina / barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.