U Pazinu prikazan „Ljudožder vegetarijanac“

2U sklopu ovogodišnjeg šezdesetog Festivala igranog filma u Puli gledateljima je omogućeno upoznavanje s rekordnim brojem filmova u domaćoj (ko) produkciji (čak 14 hrvatskih filmskih naslova i 10 manjinskih koprodukcija).

Gledatelji, uz veliki broj domaćih filmova, mogu uživati i u turneji solarnog svjetskog kina, putujućeg alternativnog kina koje je dosad obišlo tri istarska gradića: Pulu, Labin i Pazin, a uskoro gostuje i u Fažani, Medulinu i Barbanu.

Solarno svjetsko kino, inače podrijetlom iz Nizozemske, putujuće je mobilno kino na otvorenom s vlastitim solarnim sustavom napajanja koje se pokreće električnom energijom ili biogorivom. Sva se audiovizualna oprema također napaja solarnom energijom te se na taj način, za svega 30 minuta pripreme za postavljanje filmskog platna i zvučne opreme, može postaviti alternativno kino.

Ovaj ponedjeljak, 22. srpnja, pazinskoj je publici u sklopu ovog prekograničnog projekta prikazan hrvatski film „Ljudožder vegetarijanac“ snimljen 2012. godine. Inače, riječ je o ekranizaciji romana Ive Balenovića, doktora i autora odličnih romana „Metastaze“ i „Ljudožder vegetarijanac“, snimljenima u režiji Branka Schmidta.

Film „Ljudožder vegetarijanac“ prošle je godine na Festivalu igranog filma u Puli nagrađen s pet nagrada: Zlatnom Arenom za režiju (Branko Schmidt), za najbolju mušku ulogu (Rene Bitorajac), za masku (Jasna Rosini), za scenografiju (Ivana Škrabalo) i za kameru (Dragan Ruljančić). Uz ove nagrade, nagrađen je i Oktavijanom, nagradom FEDEORA-e za najbolji film.

Brojna pazinska publika, uz cjelovečernji film Branka Schimdta, imala je prilike pogledati i nekoliko kratkih europskih filmova, poput šestominutnog filma Juana Pabla Zaramelle „Luminaris“, snimljenom 2011.

Turneja solarnog svjetskog kina ove godine predstavlja kratke europske filmove, ekološke i filmove nacionalne produkcije.

U sklopu ove turneje očekuju nas još sljedeći filmovi: „Halimin put“ u Fažani (23.7.) i Barbanu (26.7.) te „Noćni brodovi“ u Medulinu (24.7.).

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.