U Pazinu sve o medu, pčelama i pčelarstvu

2S mednom žlicom, za koju se trebalo izdvojiti 15 kuna, na Danima meda u Pazinu moglo se kušati svakakve vrste “zlatnog nektara”.

Na degustacijskom štandu nudili su se bagremov i kestenov med, bjelogorični medljikovac ili med od kadulje i kuša, ali i kozmetički i ljekoviti proizvodi od meda. Bilo je tu maštovitih slastica s medom, fritula, izložba likovnih i literarnih radova osnovnoškolaca, stručnih knjiga o pčelarstvu i botanici, košnica, moderne opreme za pčelarstvo, suvenira…

Tražeći osobitosti kod izlagača naišli smo na jednog koji je nudio ljekovitu matičnu mliječ, Ivana Kolara iz bjelovarskog Pčelarskog društva Bilogora.

– Matičnu mliječ ljudi koriste uglavnom za podizanje imuniteta, a djeluje putem žlijezda s unutrašnjim lučenjem. Konzumira se jedan gram ujutro natašte, kaže Ivan Kolar, koji kaže da se već udomaćio na pazinskom sajmu, i da je “sajam vrhunski i s dušom, i po organizaciji i ljudima koji dolaze – vidi se da je to već tradicija”.

U istoj izložbenoj dvorani, u kojoj se inače odvijaju sjednice Županijske skupštine, susreli smo i jedinog proizvođača ekološkog meda Željka Sirotića iz buzetske tvrtke A&Ž koji se pčelarstvom bavi već 35 godina.

– Razlika između ekološkog i konvencionalnog meda je u tome što ekološki med podliježe strogim propisima koje mora zadovoljiti, rekao je Sirotić. Dodao je da su troškovi ekološke proizvodnje dva puta veći od konvencionalne, ali su zadovoljni interesom kupaca inače i na sajmu.

Pokazno-edukacijsko ocjenjivanje senzornih odlika meda, koje se prvi organiziralo na pazinskom sajmu, izazvalo je velik interes posjetitelja. Voditelj Dragan Bubalo ponudio je degustatorima tri vrste meda s četiri različita uzorka kod kojih su morali prepoznati i izraziti specifične nijanse izgleda, mirisa i okusa…

Voditeljica zagrebačkog Nacionalnog laboratorija za bolesti pčela Ivana Tlak Gajger održala je predavanje o bolestima pčela.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.