U podnožju Motovuna otvoreno prvo kamper odmorište u Hrvatskoj

Ostvaren je povijesni i pionirski iskorak u razvoju turizma Hrvatske, a posebno kamper turizma Istre, naglasio je Jerko Sladoljevsavjetnik u Udruzi ruralnih kamper odmorišta URKO i autoritet kamp turizma iz Poreča pri otvaranju prvog kamper odmorišta ‘izgrađenog’ u podnožju Motovuna.

U Istri je otvoreno 15 zahtjeva za otvaranje kamper odmorišta a zahvaljujući neaktivnosti, pasivnosti i neučinkovitosti birokratskog sustava u jedinicama lokalnih samouprava, nezainteresiranosti urbanista, nadležnog ministarstva, vrlo složene procedure ishođenja potrebnih dozvola za njihov rad te vrlo čestoj samovolji pojedinih lokalnih moćnika ni jedan od zahtjeva ‘ovisan’ o dozvoli općine ili grada u Istri, do otvaranja kamper odmorišta u Motovunu, još nije realiziran!

– Otvaranjem kamper odmorišta u Motovunu dali smo šamar onima koji koče razvoj turističke aktivnosti koja je u Hrvatskoj u povojima a ima veliku perspektivu. Zahvaljujući razumijevanju općine Motovun, prije svih načelnika Vugrinca i općinskog vijeća, projekt kamper odmorišta je ugledao svjetlo dana, rekao je Sladoljev.

Na prostoru novog kamper odmorišta, čije će radno vrijeme biti 24 sata, otvorenog u podnožju, pri samom ulazu u Motovun, nalazi se 12 mjesta za parkiranje kampera s priključcima na električnu energiju, vodu i priključak za satelitski prijem TV signala. Uz sanitarni čvor s tuš kabinama, koji nije u propisima nužan za otvaranje kamper odmorišta, u Motovunu će vlasnicima moto houmova biti na raspolaganju i ‘trokadero’ sustav za prikupljanje otpadnih voda iz kampera.

Vrijednost investicije iznosi 80.000 eura a objekt će poslovati u sustavu hotela ‘Kaštel’ iz Motovuna koji se nalazi u vlasništvu građevinske tvrtke GIP d.o.o iz Karojbe. U početnoj fazi uhodavanja u kamper odmorištu Motovun bit će zaposlene dvije osobe.

Zadovoljstvo otvaranjem kamper odmorišta nije krio ni načelnik općine Motovun Slobodan Vugrinec koji je istaknuo kako je kupnjom hotela ‘Kaštel’ od strane građevinske tvrtke u Motovunu zavladala neizvjesnost s obzirom na bojazan da građevinari neće znati upravljati turističkim resursima. Dogodilo se suprotno, hotel odlično posluje i nema razloga da i prvo kamper odmorište u Hrvatskoj ne posluje na tragu matične tvrtke i na zadovoljstvo turizma Motovuna, rekao je Vugrinec.

Hrvatska, prema riječima Sladoljeva, treba oko 200 kamper odmorišta koji bi Hrvatskoj donijeti 10 milijuna noćenja. U Europi postoji 3 milijuna vlasnika kamper vozila a svake godine se kupi oko 90.000 novih kampera-auto-domova. O deficitarnosti takve turističke ponude, koja u Europi ima godišnju stopu rasta od 10 posto, u Hrvatskoj govori i podatak da u Europi ima oko 6.000 kamper odmorišta a u 21 hrvatskoj županiji samo osam, i to uglavnom uz more, ima kamping ponudu.

Otvaranju prvog kamper odmorišta u Istri bio je nazočan Giseppe Copetti predsjednik Udruge kamper korisnika regije Veneto u Iatliji koji je izrazio zadovoljstvo otvaranjem nove kamper ponude u Istri koja ima među vlasnicima kamper vozila ima veliku potražnju.

Otvaranju prvog kamper odmorišta u Istri međutim nisu bili prisutni, iako su bili pozvani, ‘ministar’ istarskog turizma Branko Curić ni direktor ureda TZ Istarske županije Denis Ivošević.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.