U sklopu EKO dana održana radionica projekta DIVA

Jučer je u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu održana radionica projekta DIVA u sklopu projektnog EKO dana.  U radionici su sudjelovali učenici 2A razreda gimnazijskog odjeljenja, a vodio ju je Bruno Kostelić, koordinator projekta DIVA za Istarsku županiju. Učenici su upoznati s vrstama otpada, vijekom raspadanja, njegovim zbrinjavanjem te brojem i lokacijama ilegalnih odlagališta.

Desetu godinu za redom u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu održan je projektni EKO dan. Ovogodišnja je tema bila “Okoliš me voli”, a u realizaciji EKO dana pridružila se i Istarska županija. Za 2A razred gimnazijskog odjeljenja organizirana je dvosatna radionica u kojoj su učenici pobliže upoznati sa štetnim djelovanjem otpada, njegovim zbrinjavanjem te nastankom ilegalnih odlagališta.

Na prvom nastavnom satu učenicima je predstavljena definicija otpada i njegova klasifikacija putem prezentacije na temu “Otpad i njegovo štetno djelovanje”. Učenici su bili podijeljeni u grupe, a svaka je dobila određenu vrstu otpada (staklene i plastične boce, građevinski materijal te sprejeve i istrošene kemijske preparate). Zadatak svake grupe bio je opisati dobiveni predmet, svrstati ga u određenu skupinu otpada, pretpostaviti raspada li se u prirodi ili ne, te njegov neposredni i dugotrajni utjecaj na okoliš i ljude. Po završetku, predstavnici svake grupe izložili su svoje zaključke.

Na drugom nastavnom satu, putem prezentacije “Šuma ne jede bilo što… Njezina je probava spora!” učenicima je približen proces i vijek raspadanja otpada, a upoznati su i s postojanjem velikog broja ilegalnih odlagališta u Istarskoj županiji. S ciljem edukacije i osvještavanja učenika, podijeljeni su promotivno-edukativni materijali – brošure i letci – nastali u sklopu projekta DIVA.

Rezultati ove, kao i drugih radionica održanih u sklopu EKO dana, prezentirani su svim učenicima i nastavnicima u velikoj dvorani škole.

projekt.diva-istra.eu

© iPazin.net portal 2001. - 2024.