U Spomen domu podijeljena priznanja najboljim istarskim pčelarima

Nagrađeni pčelariDanas su u velikoj dvorani pazinskog Spomen domu u sklopu 5. dana meda, podijeljena priznanja i uručene nagrade za najbolje medove i medene rakije – medice. Osim podjela nagrada najboljim pčelarima, dodijeljene su i nagrade za najbolje literarne i likovne radove nižih i višh razreda osnovne škole. Pozdravne govore održali su predsjednik udruge “Lipa” Ranko Anđelini, zamjenik gradonačelnika Pazina Ivica Gržinić i pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović. U pauzama, publiku je zabavljala pazinska etno skupina – Veja.

Udruga pčelara Lipa je u suradnji sa ostalim istarskim udrugama ove godine po 14. put organizirala senzoričko ocjenjivanje meda istarske županije. Uzorci meda prikupljali su se pod šiframa koji su nakon toga poslani na analizu u Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ondje je utvrđeno da svi prikupljeni uzorci zadovoljavaju najviše standarde o kavaliteti nakon čega je med poslan u Poreč gdje je organizirano ocjenjivanje meda. Med je ocjenjivan u rasponu od 0 do 100 bodova od čega se zlatno odličje dodjeljuje u rangu od 90 do 100, srebrno odličje u rangu od 80 do 90 a bronačno od 70 do 80 bodova . Od ukupno 58 prikupljenih uzoraka, najviše je zlatnih, ove godine čak 33, srebrnih 17 a brončanih 8. Titulu šampiona ove je godine ponio Darko Močibob za najbolji bagremov med koji je osvojio izvrsnih 99 od 100 bodova. Posebne nagrade uručene su i Vinku Dantinjani kao i Ivici Fajdetiću koji su ostvarili neznatno slabiji rezultat od 98,5 bodova.

Mednih rakija, odnosno medica ili medenica, ove je godine na ocjenjivanje pristiglo samo 7. Razlog tome je uvođenje novog zakona o trošarinama na alkohol u cilju usklađivanja s Europskom unijom. U kategoriji medica podjeljene su dva zlatna, jedno srebrno, dva bronačna i jedno počasno odličje. Posebnu nagradu za najbolji razultat u kategoriji medica osvojio je Melon Marčelo.

U sklopu podjela nagrada najboljim dječjim radovima osnovne škole, u kategoriji nižih razreda za najuspješniji literarni rad nagradu je osvojila Ema Gortan iz 3. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin sa pjesmom: Kako prepoznati truta. U kategoriji viših razreda, nagradu je osvojioRobert Floričić iz 8. razreda Osnovne školeVladmira Nazora Potpićan.
Najbolji likovni rad u kategoriji nižih razreda je rad učenika Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin – područna škola Motovun, a najbolji rad u kategoriji viših razreda je rad učenice Dunje Kureljak iz osnovne škole Tar – Vabriga.

Ako još niste bili, svakako posjetite dane meda koji su otvoreni još sutra.

Veliku fotogaleriju pogledajte na novim stranicama udruge “Lipa” www.lipa-pazin.hr

Poslušajte grupu Veja na Danima meda

[youtube 8ogOf-s8DtU]

3 komentara na “U Spomen domu podijeljena priznanja najboljim istarskim pčelarima”

 1. Y napisao:

  Dani meda su najbolja manifestacija koja se odaražva u Pazinu a grupa Veja je naprosti izvanredana
  Bravo Pazinjani pravi je doživljaj doći u vaš grad i uživati u ovoj predivnoj manifestaciji i odličnoj glazbi. Bravo Pazinjani.

 2. Kolega napisao:

  Hvala ti.

 3. centar napisao:

  lijepa manifestacija i super etno grupa. bravo svima!!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.