U spomen na pazinske ratne branitelje

Neposredno nakon donošenja Pazinskih odluka krajem rujna 1943. godine, Istrom je sa sjevera krenula njemačka ofenziva, pod komandom znamenitog feldmaršala Rommela. Slavljenički Pazin, iz koga je 26. rujna 1943. godine u svijet krenula vijest o pripojenju Istre Hrvatskoj i Jugoslaviji, posljednjih je dana rujna i prvih dana listopada postao veliki mobilizacijski centar, ali i veliki zbjeg, pa su na prve vijesti o nadiranju Nijemaca sa sjevera počele velike evakuacijske operacije: partizanske su se jedinice užurbano izvlačile prema Gorskom kotaru, a i civili su masovno odlazili iz grada.

Dok nisu otišli svi koji su trebali otići, partizani su osiguravali sve prilaze gradu, a upravo na jučerašnji dan prije 67 godina na potezu od Štranjge prema Starom Pazinu, na jugozapadnom ulazu u Pazin i u bližoj okolici u borbi s Nijemcima izginulo je tristotinjak partizana i pazinaca koje su Nijemci ubili u odmazdama.

Uz prisjećanje na te pazinske dane terora i krvi, koji su uslijedili svega tjedan dana nakon pazinskih ratnih dana ponosa i slave, u spomen na poginule branitelje Pazina iz početka listopada 1943. i na sugradane ubijene u Rommelovoj ofenzivi, jučer je položen vijenac na spomenik pazinskim braniteljima i osloboditeljima na Štranjgi.

U ime pazinske Udruge antifašističkih boraca i antifašista vijenac su položili Anton Dušan, Marija Videkić i Romano Radetić, a pridružio im se i Boris Demark u ime gradske uprave. Zanimljivo je da su istim ovim spomenikom na Štranjgi obilježene dvije značajne epizode iz pazinske ratne povijesti: osim ove masovne pogibije pazinskih branitelja iz jeseni 1943. godine, svibnja 1945. godine na istoj se lokaciji vodila jedna od najžešćih bitaka za konačno oslobodenje Pazina u kojoj je uz borce 43. istarske divizije izginuo i znatan broj dalmatinskih partizana.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.