U srijedu ARISS kontakt s Tehničkom školom Ruđer Bošković

2Pet godina je prošlo od prvog ARISS School Contact-a u Hrvatskoj kojeg su odradili pazinski radioamateri i učenici Osnovne škole Vladimir Nazor Pazin s astronautom Garrettom Reismanom na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Danas 26. lipnja, učenici iz Tehničke škole Ruđer Bošković u Zagrebu stupiti će također u kontakt s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji a mentor za ovaj kontakt je član Radiokluba Pazin, Marko Pernić.

Nakon više od godinu i pol dana od slanja prijavnice i pripreme svih potrebnih zahtjeva, stigla je potvrda termina održavanja radioveze astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji i učenika iz Tehničke škole Ruđer Bošković u Zagrebu. ARISS School Contact održati će se u srijedu, 26. lipnja, od 19:31 do 19:42 po našem vremenu. Za radioamaterski dio veze brinuti će se ekipa iz Hrvatskog DX kluba, a koristiti će znak 9A1A. Škola je za kontakt osigurala internetski video prijenos, a hrvatski će radioamateri astronaute moći slušati na 145.800 MHz. ARISS mentor za ovaj kontakt je član Radiokluba Pazin, Marko Pernić, kojemu je ovo prvo mentorstvo Hrvatskoj školi nakon kontakta učenika Osnovne škole Vladimir Nazor Pazin kojega su organizirali članovi Radiokluba Pazin 2008. godine.

HRT-ov prilog

Uhodana ekipa predvođena Nikolom Perčinom (9A5W) i Emilom Balenom (9A9A) bili su vrlo aktivni na području motiviranja učenika, održavanja tečaja i pripreme učenika za sam kontakt. Prošle je godine tečaj za radioamatera uspješno položilo 53 učenika ove prestižne srednje škole, nakon čega je škola dobila i primopredajnu sekciju s pozivnom oznakom 9A1RBZ (kao ogranak Hrvatskog DX kluba) u kojoj je postavljen TS-950S sa žičanim antenama za 7, 21 i 28 MHz. Sa školom, koja je vrlo zadovoljna pristupom i kvalitetnim načinom rada, i narednih će godina održavati tečajeve za radioamatere i poticati primopredajnu sekciju kao aktivnost unutar škole. Važnost projekta prepoznala je i ravnateljica škole, Đurđica Fuštar, koja je zajedno s ekipom profesora aktivno sudjelovala u pojedinim fazama pripreme projekta.

Od 53 učenika koji su položili radioamaterski ispit odabrano je njih 28 koji će, ovisno o vremenu na raspolaganju, postaviti do 28 unaprijed poznatih pitanja. Astronaut s kojim će razgovarati biti će talijanski astronaut Luca Parmitano (KF5KDP), koji je na ISS-u od svibnja do rujna 2013. godine. Za vrijeme kontakta maksimalna elevacija prema ISS-u biti će 50 stupnjeva, a letjeti će od zapada prema jugoistoku. Video prijenos za vrijeme kontakta biti će moguće pratiti putem interneta na stranicama http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=2631, a omogućio ga je CARNet.

rkp.hr

Pazin ISS School Contact

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.