U subotu 45. smotra narodne glazbe i plesa Istre u Pazinu

Katja Pernić i Valentina VitasOve će se subote na pazinskom Trgu slobode, s početkom u 20:00 sati, održati 45. smotra narodne glazbe i plesa Istre. Susret je to plesača, svirača i pjevača, njegovatelja istarske tradicije, koji djeluju kroz folklorna društva, udruge građana ili samostalno. Najavljen je nastup dvjestotinjak izvođača iz svih krajeva Istre, koji su se predstavljanjem na smotrama u Marušićima, Barbanu, Sv. Lovreču i Dubrovi pokazali najboljima.

Smotra je prigoda da se na jednom mjestu čuju i vide pjesme i plesovi iz svih dijelova Istre, a koje “na životu” održavaju još samo folklorna društva. Tako će se na programu smotre naći pjevači na tanko i debelo – način pjevanja koji je od prošle godine uvršten u UNESCOvu listu nematerijalne kulturne baštine, Bugarenje – način pjevanja specifičan za Ćićariju, izvedbu najpoznatijeg istarskog plesa Baluna, ostalih specifičnih istarskih plesova, svirku gunjaca – sastava sačinjenih od violina, bajsa, te ponekad klarineta, kao i solističke nastupe na tradicionalne istarske instrumente (mih, roženice, šurle, vidalice).

Svake godine, centralnoj smotri prethode četiri smotre koje se održavaju po dijelovima Istre. Ove se godine smotra središnje i sjeverne Istre (za područje Pazinštine, Buzeštine, Bujštine i Ćićarije) održala u Marušićima, zaPuljštinu u Barbanu, za Poreštinu, Rovinjštinu i Žminj u Sv. Lovreču, te za Labinštinu na Dubrovi. Izvođači koji najvjernije predstavljaju folklornu baštinu, te koji svojim nastupom što bolje prikazuju sliku Istre u prošlosti, odabiru se i nastupaju na centralnoj smotri. Žiri je u sastavu: Vladimir Pernić, Pino Knapić i Bruno Krajcar.

Ove se godine slavi 100. obljetnica rođenja Slavka Zlatića, istaknutog hrvatskog etnomuzikologa, koji je, zajedno s Renatom Pernićem, pokrenuo održavanje smotri narodne glazbe i plesa Istre, te su tako ovogodišnje smotre posvećene upravo njemu. Za centralnu smotru je karakteristično da se svake godine održava u drugom gradu. Tako se smotra prošle godine održala u Novigradu, a godinu prije toga u Buzetu.

Organizatori ove smotre su Pučko otvoreno učilište u Pazinu i Organizacijski odbor Smotre. Pokrovitelji smotre su Ministarstvo kulture RH, Istarska županija i Grad Pazin.

MP / iPazin.net

1 komentara na “U subotu 45. smotra narodne glazbe i plesa Istre u Pazinu”

  1. - napisao:

    sličica :))

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.