U subotu božićno-novogodišnji koncert Folklornog društva Pazin

Folklorno društvo PazinFolklorno društvo Pazin i ove će godine održati svoj božićno-novogodišnji koncert. Na koncertu će uz domaćine nastupiti i gosti: folklorni ansambl „Zdenac“ iz Garešnice i kulturno umjetničko društvo Zajednice Talijana Galižana.

Folklorno društvo Pazin djeluje pedesetak godina, u raznim organizacijskim oblicima. Kao zasebna udruga osnovano je krajem 1996. godine s ciljem njegovanja starih tradicijskih običaja, s naglaskom na ples, pjesmu i svirku na istarskim narodnim instrumentima. Društvo danas broji stotinjak članova koji djeluju kroz dječju sekciju, odraslu sekciju i sekciju treće životne dobi. Na koncertu će se publici predstaviti tradicionalnim istarskim plesovima, plesovima koji su se udomaćili u Istri i pjesmama.

Folklorni ansambl „Zdenac“ iz Garešnice osnovan je 2001. godine, a do danas broji preko 100 članova. Veliki naglasak daju radu s djecom – u najmlađu sekciju uključena su djeca od 6 do 9 godina, dok su u drugoj sekciji djeca od 10 do 14 godina. Osim lokalnih nastupa, nastupa na županijskim smotrama i nastupima u Hrvatskoj, ponosni su na nekoliko nastupa u susjednoj Mađarskoj. Pazinskoj publici odlučili su se predstaviti s dvije koreografije, kojima su dobili nagradu za najbolji koreografirani ansambl, te jednom vokalno-instrumentalnom točkom tria Martinić, koji vode KUD.

Folklorna skupina Zajednice Talijana iz Galižane djeluje još od 1948. godine. Trenutno broji 30 članova. Folklor Galižane predstavlja jaku i bogatu aktivnost, nastupajući na različitim folklornim manifestacijama u Hrvatskoj i Europi. Posebno njeguju najstarije pjesme s tog područja, čiji nastanak seže nekoliko stoljeća unatrag, „a la pera“ i „a la longa“. Izvode i tradicionalne plesove „valser“ i „furlanu“, praćene „le piveom“ i „el simbolom“, dvjema veoma starim instrumentima iz 17. stoljeća, što će i pokazati pazinskoj publici.

Koncert će se održati u subotu, 11. prosinca 2010. godine, u velikoj dvorani spomen doma u Pazinu, s početkom u 19:00 sati.

MP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.