U tijeku su izmjene i dopune PROSTORNOG PLANA UREĐENJA GRADA PAZINA

JAVNA RASPRAVA U UTORAK, 3. 9. 2019., U 17:30 U SPOMEN DOMU! 

Prije nekoliko dana, 26. kolovoza 2019., započela je javna rasprava u postupku donošenja IV. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Pazina. Tekstualni i grafički dijelovi plana biti će izloženi u holu Spomen doma do 9. rujna 2019. godina.

Izlaganje planera predviđeno je za 3. rujna 2019. godine u 17.30 sati u dvorani “Istra” Spomen doma. Dođite, pitajte, komentirajte, predlažite!

Primjedbe na prijedlog plana mogu se podnositi do 26. rujna 2019. godine na adresu Grad Pazin, Družbe sv. Ćirila i Metoda 10, Pazin.

Digitalni prikaz prijedloga plana za javnu raspravu po naseljima/mjesnim odborima, dostupan je na poveznici.

Dijelite obavijest, uključite što više ljudi, sad je vrijeme da se uključite u to kako će se Pazin dalje razvijati.

Javna rasprava u postupku izrade IV. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Pazina

4 komentara na “U tijeku su izmjene i dopune PROSTORNOG PLANA UREĐENJA GRADA PAZINA”

 1. Alojz Šajina napisao:

  Kao osoba koja je cijeli radni vijek provela u sektoru javnih telekomunikacija te sudjelovala ili samostalno izrađivala sparate telekomunikacija niza urbanističkih planova, na IV Izmjene i dopune PPUG Pazina u nastavku dajem slijedeće komentare, primjedbe i prijedloge:

  1. U čl. 6. gdje se navode građevine od važnosti za RH i županiju navode se i građevine elektroničkih komunikacija tzv. nepokretne mreže, koje su dio postojećeg komunikacijskog sustava tehnologije koja se više ne koristi ili je na kraju svog životnog ciklusa. Istovremeno, pokretna mreža tretira se općenito bez navođenja tehnologija i naziva ranga, što je potpuno ispravno. Na isti način kao je definirana pokretna mreža trebala bi biti definirana i nepokretna. U nepokretnoj mreži mogu biti spomenuti postojeći kabelski koridori u zbirnom izrazu “magistrali – međumjesni kabelski koridori” jer će to i ostati još dugi niz godina bez obzira na tehnološke promjene koje će se desiti u sabledivoj budućnosti.

  2. Čl. 43. i 46. u stambenim zgradama (pizemlja i podrumi) predviđena je mogućnost gradnje – korištenja prostora raznih namjena koja nije nekopatibilna s funkcijom stanovanja, ali nije predviđena mogućnost gradnje – korištenja prostora elektroničkih komunikacija koja također nije nekopatibilna s funkcijom stanovanja i u praksi se primjenjuje. Primjena je najčesta kada se na zgradi nalaze antenski sustavi pokretnih komunikacija (što je kroz odredbe PPUG dozvoljeno). U odredbama PPUG trebala bi postojati i mogućnost gradnje – korištenja prostora za smještaj opreme elektroničkih komunikacija, bez specificiranja tehnologija (nepokretna, pokretna mreža).

  3. U čl. 63a. gdje je navedeno koje se građevine mogu graditi izvan građevinskih područja stoji da su to i građevine infrastrukture. U navođenju navedno je da su, pored ostalih, vodovi i građevine “sustava veza”. Ovo je jedino mjesto u PPUG gdje se koristi ovaj arhaični termim, bilo bi primjerenije da je navedeno “sustav elektroničkih komunikacija”.

  4. U čl. 74. kojim su definirani uvjeti utvrđivanja pojaseva ili trasa elektroničkih komunikacija navedno je da se u području urbane aglomeracije EKI planira isključivo podzemno. Ovo jest u skladu s datim zahtjevima – smjernicama HAKOM-a i prema Uredbi o mjerilima razvoja EKI. Međutim, u duhu smjernica EU te Zakon o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina trebalo bi kroz PPUG omogućiti i planiranje i gradnju nadzemnih mreža kada postoji mogućnost korištenja postojeće infrastrukture (postojeći stupovi i nosači). Ovo je značajno za subruralne i rubne zone urbanih područja kada je postojeća elektroenergetska mreža, razvodna mreža javne rasvjete te telekom mreža izgrađena nadzemno, koje su vrlo pogodne i za koje postoje propisi zajedničkog korištenja i za potrebe mreža elektronički komunikacija. Ovakve odredbe znatno poboljšavju uvjete i mogućnosti razvoja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzima na području Grada Pazina (smjernicama EU i programima razvoja RH već i definirani termini do kada bi se trebale izgraditi).

  Alojz Šajina dipl.ing.el.
  Stari Pazin 14, 52000 Pazin
  098 255 000

  1. Anarhist napisao:

   A zašto daješ tu komentare, primijedbe i prijedloge umjesto na javnoj raspravi? Svaka čast na izloženom, ali čini mi se da si to sve napravio na krivom mjestu…

   Zravi i veseli bili!

 2. veseli prosinac napisao:

  Kako je bilo na javnoj raspravi? (nisan bi u mogućnosti doć jer san prekasno sazna)

  1. Vitorio napisao:

   Bilo je stotinjak zainteresiranih gradjana. Gradskih vjecnika koji odlučuju o prostornom planu 1 od 13, gradska uprava 2 od 35. Izvršna vlast 0 od 3. Pitanja i problema puno. Pravih odgovora nimalo. Uglavnom sukus se svodi na to da uglavnom na cijelom području imamo previše neizgradjenog gradjevinskog područja pa se ne može dalje siriti, a to nekim našim gradjanima, naročito mladima koji žele i imaju potrebu graditi svoj dom to onemogućava . Puno je grsdjevinskog zeljista nepravilno rasporedjeno po principu meni puno tebi nic. Puno ga je neizgradjenog i neuredjenog, ali zauzima kvotu. Rješenje je predloženo, ali ga se ne želi čut. Uglavnom očekuje se puno pisanih primjedbi, pa i ponovna javna rasprava.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.