U tijeku su pripreme za 8. Smotru vina središnje Istre

graciscevino.jpgU Gračišću su u tijeku pripreme za 8. po redu Smotru vina središnje Istre. Smotra vina središnje Istre će se već tradicionalno održati na Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja.

Na ovogodišnjoj, osmoj po redu Smotri vina središnje Istre, uz vinare sa područja centralnog istarskog vinogorja (sa područja koje je obuhvaćala bivša Općina Pazin, pa sve do Buzeta), još će sudjelovati vinari iz Žminja, Barbana te Pićna.

Ove će godine na smotri vina u Gračišću sudjelovati rekordni broj od čak 135 vinara sa 289 vina od čega 193 bijela i 96 crnih vina. Sva vina su predana na analizu Institutu za poljoprivredu i vinarstvo u Poreču. Na smotri vina će sudjelovati i gosti iz susjedne Slovenije. Gostujući vinari i njihova vina koja dolaze iz dvije slovenske općine biti će van konkurencije.

Vina će se moći kušati u 20 konoba raštrkanih po starogradskoj jezgri Gračišća, dok će jedna konoba biti rezervirana za goste iz kontinentalnog i primorskog (otoci) dijela Hrvatske.

I ove će godine biti otvorena konoba za vođene degustacije (Općinska vijećnica – “Špital”), koju će voditi četverostruki prvak Hrvatske, somelier Sandi Paris iz Pule. Vođena degustacija kretat će svakih sat vremena. Također će biti otvorena i konoba za prodaju vina.

Ove će godine biti osigurano još više parkirnih mjesta za posjetitelje nego prošle godine, a organizatori ističu i da će se potruditi osigurati dovoljnu količinu vina nagrađenih zlatnom medaljom te dovoljan broj čaša za posjetitelje. Priželjkuje se i lijepo vrijeme koje je i jedan od preduvjeta za dolazak što većeg broja posjetitelja. Od noviteta koje za posjetitelje spremaju organizatori svakako treba izdvojiti cjelodnevnu “živu glazbu” čiji će se zvuci čuti na uličicama Gračišća.

Od gastronomske ponude u dvije konobe moći će se kušati i pršuti “Udruge proizvođača istarskog pršuta”, te sirevi “Udruge proizvođača istarskih sireva”. Da osim pića ni hrane ne nedostaje pobrinuti će se 10 ugostiteljskih objekata sa mora i unutrašnjosti Istre koji pripremaju i novitete u ponudi hrane.

Kao i prošlih godina već tradicionalno tako će i ovogodišnja smotra vina završiti koncertom Gustafa koji će se pobrinuti za veselu atmosferu.

Organizator ove manifestacije je Općina Gračišće uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, Župana Istarskog Ivana Jakovčića i Predsjednika Republike Ive Josipovića.

Načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić se ovom prilikom zahvaljuje svim vinarima čija će vina sudjelovati na 8. smotri vina središnje Istre, te svim Gračišćanima koji će ustupiti svoje konobe za degustacije. (barkun)

http://www.barkun.hr/index.php/2010031533818/ISTRA/Gracisce-U-tijeku-su-pripreme-za-8.-Smotru-vina-sredisnje-Istre.html

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.