U Tinjanu uspješno prezentiran projekt o obnovljivim izvorima energije

TinjanU četvrtak, 5.lipnja održana je zanimljiva prezentacija školskog projekta pod nazivom „Sunce-izvor energije na dlanu“. Projekt su osmislili i pripremili učenici 7. i 8. razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin, Područne škole Tinjan uz vodstvo mentorice, učiteljice fizike, Nade Ćakić Dinić. Energetsku grupu-tako su učenici nazvali svoju grupu, čine Nikolina Fabris, Lucija Maretić, Sven Šušnjar, Petar Sinković, Vanesa Antolović i Mila Šušnjar.

Tijekom četiri mjeseca, učenici su vrijedno izrađivali modele solarnog kuhala, solarnog kolektora i fotonaponske ćelije. Izložili si ih i pokazali nazočnima njihovu praktičnu svrhu . Ispekli su jaje na solarni pogon, zagrijali vodu za umivanje i slušali radio na sunčevoj energiji.
Također su teorijski obradili fizikalne osnove svakog od modela i prikazali ih u javnoj prezentaciji uz nekoliko zabavnih pokusa.
Donijeli su i pregled rasipanja energije kroz staru stolariju, neizoliranu fasadu i loš azbestni krov u svojoj školi kao i prijedloge za uštede u školi i kućanstvu
Svrha projekta bila je pokretanje interesa kod građana za korištenje obnovljivih izvora energije kao i osvješćivanje potrebe smanjenja rasipanja energije.

Prezentaciju je popratilo uvodno predavanje prof. Korada Korlevića o aktivnostima Sunca, njegovoj korisnosti kao izvora energije i štetnosti kod pretjeranog izlaganja.
Nazočne je pozdravila i Doris Percan iz Istarske Regionalne Energetske Agencije ( IRENA ) koja je podržala projekt i naglasila važnost educiranja mladih po pitanju korištenja obnovljivih izvora.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.