U utorak potpisivanje koalicijskog sporazuma

SanaderKada u utorak predsjednici HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, Ivo Sanader, Josip Friščić i Đurđa Adlešić, potpišu koalicijski sporazum o formiranju parlamentarne većine i suradnji u Vladi Republike Hrvatske za mandat 2007. do 2011., Hrvatska će prvi put dobiti vladajuću koaliciju sklopljenu na temelju izbornih programa njezinih članica, a nekoliko dana kasnije i koalicijsku vladu čiji će program sadržavati konkretne projekte i rokove za njihovu realizaciju. Tekst koalicijskog sporazuma trojica stranačkih čelnika uskladila su u petak, a u ponedjeljak još slijedi dogovor o kadrovskim rješenjima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.
Najavljujući potpisivanje sporazuma za utorak, Sanader je u Splitu rekao da su pregovori s koalicijskim partnerima tekli u ozračju međusobnog uvažavanja i tolerancije. Odao je priznanje koalicijskim partnerima iz HSS-a i HSLS-a za konstruktivno i politički odgovorno ponašanje u pregovorima o smjernicama rada nove vlade. Sanader je kazao da su te dvije stranke prirodni partneri HDZ-a, što su potvrdili i svojim ponašanjem u pregovorima s izbornim pobjednikom koji, kao i koalicija HSS-a i HSLS-a, u prvi plan stavlja programe za boljitak Hrvatske, a ne raspravu o stolcima u novoj vladi. To će biti i glavna novost buduće koalicijske vlade u odnosu na vladu Ivice Račana čiji partneri su dobar dio vremena trošili na podjelu dužnosti, a zbog nedovoljno preciziranih međusobnih odnosa, često se bavili sobom, a ne ostvarenjem programa. Uostalom, koalicijski sporazum iz 2000. imao je samo tri stranice, a sporazum buduće plavo-zeleno-žute koalicije ima 121 stranicu i u njemu se definira i način odlučivanja među partnerima. Premda su javnost i mediji pokazali iznimno zanimanje za podjelu funkcija u budućoj vlasti i o njima naveliko spekulirali, tri stranke uspjele su u svojoj namjeri da najprije usklade programe i o njima obavijeste javnost, a tek za kraj ostave kadrovska pitanja.
Javnost tako već nekoliko tjedana zna za neke od prioriteta buduće vlade, poput nastavka velikih infrastrukturnih projekata (dovršetak autocesta, kanal Dunav-Sava do 2013., riječna luka u Zagrebu…), ukidanja administrativne pristojbe u zdravstvu ili ulaganja šest milijardi kuna godišnje u razvoj sela. Nastavila bi se i fiskalna decentralizacija da bi lokalna samouprava dobila 20 posto javnih prihoda, a čak 15 posto državnog proračuna izdvajalo bi se za obrazovanje, znanost i tehnologiju kao preduvjete gospodarskog razvoja. Stariji od 65 godina koji nemaju prihode dobivali bi državnu potporu, a poljoprivredne poticaje dobilo bi svako obiteljsko gospodarstvo koje ima bar hektar zemlje, a ne tri hektra kao dosad. U petak je javnost doznala i da se planira zabrana pušenja na javnim mjestima te kako je HDZ pristao na zahtjev HSS-a i HSLS-a da se ublaži odredba o nula promila, dok je koalicija pristala na dogovor da nije potreban referendum o ulasku u NATO. Spremnost za kompromis pokazan tijekom 30 dana pregovora bit će temelj odlučivanja u novoj vladi.
Što se tiče novih ministara, Sanader je u subotu rekao da on, poput svakog ozbiljnog mandatara, ima viziju kadrovskog i organizacijskog ustroja vlade, ali da isto tako uvažava koalicijske partnere i pravila političke kulture koja mu nalažu da prije konačnog dogovora ne istupa u javnosti s imenima budućih ministara.
»Nova vlada bit će koalicijska, što znači da će neki dosadašnji HDZ-ovi ministri biti zamijenjeni, dok će veći dio i nadalje ostati u izvršnoj vlasti u kojoj mora biti mjesta i za predstavnike manjina«, istaknuo je Sanader, potvrdivši novinarska nagađanja o sigurnom ostanku u vladi trojice dosadašnjih članova Damira Polančeca, Ivana Šukera i Božidara Kalmete.
Prvi put nakon razdoblja devedesetih u vladi će biti i predstavnik nacionalnih manjina, najvjerojatnije srpske. Potpredsjednik te stranke Milorad Pupovac izjavio je da su gotovo u potpunosti usklađena pitanja obnove i stambenog zbrinjavanja, izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture te regionalnog razvitka i najavio potpisivanje sporazuma za srijedu ili četvrtak.
Tada bi sve moglo biti spremno za konstituirajuću sjednicu šestog saziva Sabora koja će početi u petak u 10 sati, a prema riječima još aktualnog predsjednika parlamenta Vladimira Šeksa, o povjerenju novoj Sanaderovoj vladi glasovalo bi se već u subotu. Budući da će biti manjih promjena u strukturi vlade, Sabor će trebati izmijeniti tri zakona – o Vladi, o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija te o sustavu državne uprave.

Zabrana pušenja radi zdravlja
Ivo Sanader je na upit novinara o donošenju zakona kojim će se zabraniti pušenje na javnim mjestima, rekao da je to program koalicijske vlade, ali i cijele Europe te da je njegov glavni cilj zaštita zdravlja ljudi. Zakon će se donijeti tijekom ove godine, a njegovom će se provedbom smanjiti smrtnost od bolesti prouzročenih pušenjem te potvrditi da Hrvatska »slijedi europsku praksu i trendove, naravno, samo one koji su dobri«.

Vjesnik.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.