U veljači o vremenskim pojavama i utjecaju na meteorologiju

rkpedu3_qrSlijedeću srijedu, 13. veljače, o prošlogodišnjoj suši u Istri te općenito o sušama baviti će se jedan od mlađih IstraMetovaca Patrik Bolković. Što su to uragani, te kakve štete mogu napraviti u svojem će predavanju 27. veljače obraditi Goran Kovačević, jedan od prvih i najaktivnijih članova IstraMeta. Posljednja ovogišnja tema iz područja meteorologije biti će obrađena prve srijede ožujka kada će Rebeka Legović pokušati odgovoriti na pitanje postoji li mogućnost utjecaja na kimu i vremenske uvjete kemijskim zaprašivanjem neba. Sva predavanja u sklopu RKPedu projekta otvorena su za svih i besplatna, a detaljnije o njima pročitajte u nastavku.

Slijedeće srijede, 13. veljače, svoje će debitantsko predavanje održati Patrik Bolković, učenik osmoga razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Krnica. Meteorologijom, odnosno praćenjem vremenskih prilika aktivno se bavi već gotovo četiri godine, od samoga priključivanja mreži Istramet čiji je aktivni član. Patrik će na svojem predavanju iznijeti općenite činjenice i informacije s fokusom na ovogodišnju sušu u Istri. Obraditi će razloge nastajanja, s meteorološkog stajališta, te dati pregled ovogodišnje suše u Istri u usporedbi s prošlim sličnim događanjima.

Predavanje o uraganima, koje će se održati u srijedu, 27. veljače, pozabaviti će se nastajanjima uragana, njihovim životnim vijekom, putanjama i veličinom. Dati će odgovore na pitanja poput: koliko štete mogu napraviti i dali smo dovoljno dobro upoznati sa snagom Uragana, te dali mogu uragani nastati i kod nas, a prikazati će i projekcije za budućnost. Predavač je Goran Kovačević, čija je specijalnost praćenje novih meteoroloških postaja i pomaganje novim članovima u ispravnom postavljanju istih.

Ako vas zanima što su to HAARP i Chemtrails i postoji li mogućnost utjecaja na kimu i vremenske uvjete kemijskim zaprašivanjem neba, svakako posjetite predavanje Rebeke Legović u srijedu, 6. ožujka. Rebeka se novinarskim poslom bavi od 1998. godine, a neprestano surađuje s hrvatskim i slovenskim televizijama od kada je 2005. godine diplomirala komunikologiju u Trstu.  Od 2007. godine, uslijed mnogobrojnih, i puno puta neobjašnjivih, klimatskih promjena, okreće se istraživanju tog područja. Posljedično s promatranjem naših neba i proučavanjem meteoroloških satelitskih snimaka, zamjećuje veliki broj aviona koji prelijeće zračna polja i počinje istraživati takav fenomen. Iz svega toga proizlazi veliki interes i novinarski radovi za spomenutu tematiku.

Sva predavanja se održavaju u prostorijama Radiokluba Pazin (M. B. Rašana 2/4, Pazin), počinju u 19 sati, besplatna su i otvorena za svih. Detaljnije o predavanjima i predavačima pogledajte na edu.rkp.hr.

iPazin.net

 

© iPazin.net portal 2001. - 2024.