“U zadnji čas” najčitanija knjiga u gradskoj knjižnici

Igor Mandić dobitnik nagrade BOOKtiga 2010.Igor Mandić priznati publicist, književnik, esejist, kritičar i kolumnist, dobitnik je prve godišnje nagrade BOOKtiga za najčitaniju knjigu u Gradskoj knjižnici Poreč. Porculansku skulpturu porečkog likovnog umjetnika Emila Benčića, te sedmodnevni boravak u „Kući za pisce – Hiži od besid“ u Pazinu donijela mu je knjiga „U zadnji čas“, autobiografsko djelo u kojem Mandić, u skladu s osebujnim stilom, ne štedi nikoga, pa ni samoga sebe.

Nagrada BOOKtiga 2010. dodjeljuje se u sklopu Međunarodnog festivala pročitanih knjiga BOOKtiga za najčitaniju knjigu domaćeg autora u Gradskoj knjižnici Poreč, u razdoblju od 1. travnja 2009. do 31. ožujka 2010. godine, a prema izboru više od 3 tisuće čitatelja. Osim Mandićeve autobiografije, veliku pozornost porečkih ljubitelja pisane riječi privukli su „Freelander„ Miljenka Jergovića, „Frida ili o boli„ Slavenke Drakulić, „Hotel Grand„ Renata Baretića, te „Prije nego bura stane„ Vlatka Ivandića.

„Piscu su čitatelji najvažniji, ne samo da za njih piše, nego od njih i živ. Kako sam i sam pasionorani čitatelj svakojake pismenosti, mogu reći da sam stvarno polaskan što su u mojoj Istri moje knjige naišle na pravo čitateljstvo. Posebno zadnja, napravljena u zadnji čas, doslovno i bez ikakve šale“, u svome se stilu na nagradi zahvalio Igor Mandić.

Želja organizatora je da ovogodišnja BOOKtiga, koja traje do 25. travnja 2010., dodatno obogati kulturnu i zabavnu ponudu Poreča, a građanima i posjetiteljima pruži zabavu, zanimljiv program, te mogućnost interakcije sa sudionicima. U povijesnom zdanju Istarske sabornice, Gradska knjižnica Poreč za sve je goste festivala pripremila i triptih umjetnina – izložbu Ex librisa akademika Josipa Bratulića, replika najvrijednijih knjiga iz trezora Sveučilišne knjižnice iz Pule, opus Igre grafema, porculanskih skulptura i raku porečkog keramičara Emila Benčić. Na festivalu je i ove godine otvoren Open stage, a najmlađima je predviđena zabava u Dječjem kutiću.

„BOOKtiga festival tijekom protekle dvije godine izrasatao je u jednu od najznačajnijih manifestacija vezanih uz popularizaciju knjiga i čitanja. Stoga, možemo reći kako je utjecaj BOOKtige na kulturu i edukaciju građana od nemjerljive važnost, čemu sigurno pridonosi i edukativna te humanitarna nota festivala. Još jednom ističemo kako BOOKtiga ove godine sakuplja financijska sredstva koja će biti donirana Odsjeku za perinatologiju pulske opće bolnice, za kupnju potrebnih medicinskih pomagala za najmlađe građane Istarske županije“ rekla je Irides Zović – ravnateljica Gradske knjižnice Poreč.

Međunarodni festival pročitanih knjiga BOOKtiga, u čast obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava po treći se put održava u Poreču u organiziciji Gradska knjižnice. Festival je u svom programu, koji je namijenjem svim uzrastima, okupio 185 sudionika, među kojima su ugledni književnici, predavači, umjetnici, sponzori, medijski pokrovitelji, antikvarijati i učesnici BOOKtiga Open Stagea.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja. UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi sve, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.