U Zagrebu padaju, a u Istri rastu cjene nekretnina

RovinjCijene nekretnina na Jadranu porasle su ove godine 11 posto i očekuje se da će i dalje lagano rasti, dok su u Zagrebu cijene stagnirale, a u studenome je prvi put zabilježen pad za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec. Tvrdi to Centar nekretnina.net u najnovijem indeksu cijena nekretnina koji računaju na temelju cijene 34 tisuće nekretnina oglašenih na portalu.

Realan pad
– U ovoj su godini prosječne tražene cijene u Hrvatskoj porasle samo 4,9 posto, što je oko 1,5 posto više od tekuće inflacije. Na zagrebačkom se tržištu prvi put od kada računamo indeks primjećuje korekcija i realan pad cijena – komentira Željka Ora, voditeljica u Centru nekretnina. U studenom je prosječna tražena cijena stana u Zagrebu bila 2040 eura, što je 1,3 posto manje nego u prethodnom mjesecu.

Stanovi u središtu Zagreba i dalje su najskuplji s prosječnom cijenom od 2482 eura po kvadratu, Novi se Zagreb kreće oko 1850, Dubrava 1797 eura, Trešnjevka 2127 eura, a sjeverni dio grada 2368 eura. Cijene koje se traže za kuće u prosjeku iznose 1228 eura i 40 su posto jeftinije od stanova.

Cijene nekretnina na Jadranu i u Istri i dalje su u laganom i stalnom porastu, prosječna cijena kvadrata vikendice i apartmana na moru iznosi 1926 eura, a kuće na moru 1533 eura. – Važan uzrok usporavanja rasta i stagnacije cijena u prvoj polovini godine bilo je intenziviranje gradnje novih stambenih jedinica, što je pomoglo uspostavljanju ravnoteže između ponude i potražnje – dodaje Ž. Ora. Tvrdi da je na kretanje cijena utjecalo i usporavanje stambenoga kreditiranja građana.

Trend pada
Centar nekretnina.net očekuje da će tražene cijene nekretnina u Zagrebu i dalje padati zbog gradnje i produljivanja restriktivne monetarne politike. Na drugim većim urbanim tržištima, pogotovo na Jadranu, cijene nekretnina nastavit će lagano rasti jer je potražnja i dalje veća od ponude.

Od početka mjerenja, od svibnja 2006. godine, tražene cijene nekretnina na zagrebačkom su tržištu narasle 14 posto.

Večernji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.