U Zarečju obnovljena kapelica i uređeno okretište

ZarečjeRekonstrukcijom postolja kapelice, odnosno rušenjem starog i podizanjem novog, stabilnijeg i bolje zidanog, ali znatno užeg nego što je bilo ono prethodno, malo raskrižje u centru sela prilično je prošireno i sada autobus može doći u samo Zarečje.


Mještani Zarečja okupili su se u subotu navečer u mjesnom društvenom domu da bi druženjem i zakuskom proslavili dovršetak jednog vrijednog zajedničkog posla: obnove kapelice u centru mjesta i uređenja okretišta školskog autobusa. Ova se fešta poklopila i s mjesnim blagdanom Sv. Antona pa su zadovoljstvo i svečarski ugođaj bili dvostruki.

U središtu Zarečja 1881. godine bila je sagrađena kapelica posvećena Žalosnoj Gospi, na kojoj je hrvatskim jezikom pisalo, uz godinu gradnje, »podigli zaričanski mladići«. Kapelica je postavljena na povišenom obzidanom postolju koje su godine dobrano nagrizle i postalo je derutno, a hrvatski natpis ostrugan je još za vrijeme Italije. Potrebu da se kapelica i njeno postolje obnove ubrzala je još jedna okolnost: naime, zbog uskih uličica školski autobus nikad dosad nije mogao doći u samo mjesto, jer se nije imao gdje okrenuti, pa je petnaestero ovdašnje školske djece do prvog stajališta pješačilo u prosjeku po jedan kilometar. Rekonstrukcijom postolja kapelice, odnosno rušenjem starog i podizanjem novog, stabilnijeg i bolje zidanog, ali znatno užeg nego što je bilo ono prethodno, malo raskrižje u centru sela prilično je prošireno i sada autobus može doći u samo Zarečje.

Mještani su sav posao obavili dobrovoljnim radom, a pazinska gradska uprava pomogla je u nabavi potrebnog materijala, cementa i šljunka. Posao je počeo dan poslije Božića, i u desetak je dana dovršen: srušeno je staro postolje, odvezen višak materijala, sagrađeno je novo, učvršćeno betonom i lijepo obzidano kamenom, i sama kapelica je malo ušminkana, a uz cestu su potkresane i krošnje koje bi ometale prolazak autobusa. U ovoj je akciji sudjelovalo 20-ak mještana, a strojevima i stručnijim poslovima dobrovoljnom su se radu pridružili i ovdašnji obrtnici i tvrtke Zoig-dana, Dussi, SMR et kamenoklesar Valter Filiplić.
Prvi školski autobus u Zarečje je došao 14. siječnja ove godine, i od tada, u sklopu linije Pazin – Pazinski Novaki – Cerovlje dvaput dnevno staje kod obnovljene kapelice.

Na subotnjoj svečanosti potpredsjednik Mjesnog odbora Zarečje Roli Simičić zahvalio je svima koji su pomogli u ovoj akciji, a pazinski gradonačelnik Neven Rimanić je uz čestitku mještanima na slozi i postignutom uspjehu najavio da će gradska uprava u sklopu godišnjeg plana izgradnje komunalne infrastrukture na ovom području nastaviti s lani započetim građenjem mreže javne rasvjete, a u planu je i rekonstrukcija te proširenje mjesnog groblja.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.