U Žminju predstavljen Hrvatski svemirski program

Predstavljanje Hrvatskog svemirskog programaDanas je u kući čakavskog sabora u Žminju održan inicijalni sastanak Hrvatskog svemirskog programa, projekta astronomske udruge Vidulini. Dvojica voditelja projekta, Marino Tumpić i Igor Puhar, sastanak su započeli predstavljanjem udruge, a zatim prešli na samu ideju Hrvatskog svemirskog programa. Kako za sada nisu pronašli, čak ni formalno, djelovanje bilo koje udruge ili državne institucije koja bi se bavila znanstvenim istraživanjem svemira u ovom obliku, odlučili su sami okupiti ljude koji bi bili zainteresirani za ostvarivanje ovog projekta.

Objašnjavajući projekt, Marino je istaknuo kako je konačni cilj lansiranje piko satelita “CROPSAT”, a da bi se cilj ostvario potrebno je proći nekoliko faza: najprije će se lansirati balon punjen vodikom, u suradnji s Hrvatskim Hidrometeorološkim zavodom, koji bi imao razne sonde za mjerenje vremenskih uvjeta, kao i kameru za snimanje slika, a svi bi se podaci radio-vezom odašiljali i primali na prijemnom postaji. Student zrakoplovstva na FSB-u u Zagrebu, Igor Puhar, predstavio je projekte Lander i Rover, o kojima se više može saznati na njihovim web stranicama www.astronautika.com.

Načelnik općine Žminj, Aldo Bančić, istaknuo je zadovoljstvo da se upravo u njegovom mjestu pokreće ovakva aktivnost, te napomenuo da aktivno pomažu astronomskoj udruzi Vidulini u svojim dosadašnjim projektima.  Željko Mogoroš, glavni mehaničar i konstruktor na projektima, nazočnima je opisao kako je već spomenuti Rover projekt skoro 70% gotov, te da mu za dovršenje nedostaju samo dijelovi koje nije mogao sam izraditi, te ih čeka iz uvoza.

Član radiokluba Pazin, Marko Pernić, održao je kraće izlaganje na temu radioveze s astronautom (ISS School contact), te istaknuo kako bi aktivnost radioamatera u ovakvom projektu mogla biti od velike koristi, pogotovo u dijelu prijenosa podataka između sondi i kamere na satelitu do prijemne postaje na Zemlji.

Po održanom sastanku, prisutni su otišli u Viduline gdje su na okruglom stolu raspravljali o mogućim rješenjima problema koji koče daljnji razvoj projekta kao što su problemi nabavke specifičnih senzora, prijenosa slike i nezaobilazni problem financija.

1 komentara na “U Žminju predstavljen Hrvatski svemirski program”

  1. budite_bezbirzni napisao:

    najbolji naslov koji san ikad vidi! sve je jasno, ne treba ni čitat dalje :)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.