U znaku jedrenja i biciklizma

Jedrenje i biciklizam dva su sporta koja su obilježila sinoćnji Dan istarskog sporta, tradicionalni 16. izbor najboljih sportaša Istre za 2008. godinu u organizaciji Saveza sportova Istarske županije koji je sinoć održan u pulskom Circolu. Naime, od šest pojedinačnih kategorija te četiri grupne i kategorije za najboljeg trenera najviše nagrada, čak četiri, odnosi se na jedriličarski sport, a dvije na biciklizam.


Naime, najboljom sportašicom Istre za prošlu godinu proglašena je jedriličarka Mateja Petronijević (Uljanik Plovidba), koja je titulu zaslužila kao prva hrvatska jedriličarka koja je izborila nastup na Olimpijskim igrama, a u Pekingu je ljetos osvojila 11. mjesto. Od 58 članova žirija, od ukupno 68, koji su se odazvali izboru, Petronijević je dobila čak 45 glasova. Najboljim sportašem Istre za prošlu godinu proglašen je pak judaš Damir Islambašić, prvak države i treći na Svjetskom kupu u kategoriji do 100 kg te član momčadi »Istarskog borca« koja je lani ostvarila povijestan uspjeh te postala prvak Hrvatske, usto osvojivši drugo mjesto u kupu. Islambašićeve rezultate nagradilo je 18 članova žirija.
Kao i u pojedinačnoj kategoriji, izbor u organizaciji SSIŽ-a za 2008. godinu promovirao je, u odnosu na izbor za 2007., i nove laureate u ekipnoj, odnosno momčadskoj konkurenciji. Najboljom ekipom s 19 glasova žirija proglašena je pulska »OTP banka«, lani trećeplasirana ekipa u prvenstvu i kupu Hrvatske, dok je Biciklistički klub »Loborika«, najuspješnija biciklistička momčad u državi, osvajač Kupa Hrvatske, državnog prvenstva u tri kategorije i ekipni pobjednik četiriju međunarodnih utrka, trijumfirao zahvaljujući 18 glasova žirija.
U sportske nade promovirani su jedriličari pulske »Vege«, Tajana Ganić (34 glasa) i Filip Matika (39), oboje lanjski svjetski i državni prvaci u klasi Laser 4.7, pa je logično da je njihovom treneru Ivanu Martinčiću (25 glasova) pripala i nagrada za najboljeg trenera Istre za 2008. godinu. Najboljim mladim ekipama, odnosno momčadima za prošlu godinu proglašene su juniorke pulskog veslačkog kluba »Istra«, dvojac bez kormilara Tisa Nalić i Paola Ipsa, za naslov državnih prvakinja (23 glasa) te mladi biciklisti pazinskog »Puris Kamena« (32 glasa), i to zahvaljujući naslovima državnih prvaka u cestovnoj vožnji i na kronometar te osvajanju Kupa Hrvatske.
Jelena Vuković, članica Atletskog kluba osoba s invaliditetom »Spektar«, nije imala pravu konkurenciju među sportašicama s invaliditetom. Zahvaljujući tome što je treći put nastupila na Olimpijskim igrama te ljetos u Pekingu zauzela sedmo mjesto u bacanju diska i kugle, zaslužila je najviše glasova žirija, čak 41. U konkurenciji sportaša s invaliditetom najuspješniji je lani bio Ramon Bajčinovci, član pulskog Atletskog kluba »Istra«, koji je u 2008. postao državni prvak na 100 m te viceprvak u bacanju kugle.
Tradicionalno su podijeljene i tri nagrade za životno djelo, a dobitnici u izboru za 2008. su trojica profesora tjelesne kulture – Davor Crnobori iz Pule, Ratko Benazić iz Labina i Damir Steka iz Umaga. Nagradu za najbolji sportski učenički klub dobio je SUK »Mladost« iz pazinske OŠ »Vladimir Nazor«. Posebne nagrade pripale su pak Veslačkom klubu »Arupinum« iz Rovinja za stogodišnjicu kluba te Nogometnom klubu »Medulin 1921« kao najstarijem nogometnom klubu u Istri.
Izuzev dobitnika nagrada za životno djelo te ostalih posebnih nagrada, o laureatima je odlučivalo glasačko tijelo koje čini devetero članova Izvršnog odbora Saveza sportova istarske županije, 28 predstavnika strukovnih saveza u Istri, osam predstavnika saveza sportova osam istarskih gradova te 23 novinara.

GlasIstre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.